Przepisy 23.11.2022

Olej z czarnuszki – jak podawać, czyli dwa sposoby na czarnuszkowe czary-mary

Olej z czarnuszki jest nie do przełknięcia? Mam dla Ciebie dwa przepisy, dzięki którym odczarujesz smak czarnuszki.

Drodzy rodzice,
jak podajecie swoim dzieciom olej z czarnuszki tak żeby nie stracił właściwości? Podanie bezpośrednio odpada, sama tego nie mogę przełknąć.
Poratujcie!

Weronika

Picie oleju z czarnuszki „solo”, dla wielu osób może być trudne, ze względu na ostry i bardzo aromatyczny smak. Dlatego przygotowałem dla Ciebie dwa sprawdzone przepisy, które sprytnie podpowiadają jak podawać olej z czarnuszki. Dzięki tym przepisom uda Ci się zakamuflować trudny, czarnuszkowy posmak, a nawet odczarować wspomnienie o nim 😉

Olej z czarnuszki – infekcyjny superfood

Jak już wiesz na pewno, jestem fanem naszych polskich superfoodsów. A jak też już wiesz, jednym z nich jest czarnuszka. Nic więc dziwnego, że stała się ona nieodzownym elementem moich domowych sposobów, w szczególności tych ziołowo-naturalnych, wspomagania walki z sezonowymi infekcjami i towarzyszącymi im wszelkiego rodzaju glutami, gilami i innymi dolegliwościami.

Zanim jednak przedstawię Ci w jaki sposób skutecznie zamaskowować smak czarnuszki, by ta nie stawała nam w gardle, podsyłam Ci swoje wcześniejsze wpisy na temat czarnuszki i jej zdrowotnych właściwości:

Rubinowy miodek i Czarny miód – czarnuszkowe hokus-pokus

Rubinowy miodek i Czarny miód to moje genialne receptury, dzięki którym uciążliwy smak oleju z czarnuszki po prostu staje się do przeżycia 😉 Są to świetne przykłady przepisów, ukazujących jak w sposób smaczny, kolorowy i atrakcyjny przyswoić do diety malucha wartościowe produkty i dodatki. I to w sposób nie byle jaki 😉

Gdy będziesz przygotowywać Rubinowy miodek lub Czarny miód dla siebie i swojej rodzinki, możesz je śmiało otagować i oznaczyć na Instagramie czy na FB. Dzięki temu możemy wspólnie pokazać i udowodnić, że w Polsce potrafimy dbać o swoje zdrowie w sposób naturalny, bez niepotrzebnej i przereklamowanej chemii. I o to właśnie chodzi Panu Tabletce. 

A więc pamiętaj: #Rubinowymiodek; #Czarnymiód i @pantabletka.

Sklep

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"

KUP W SKLEPIE

Rubinowy miodek jako rubinowo-malinowa mikstura

Rubinowy miodek od Pana Tabletki to prosty i sprawdzony sposób na podanie oleju z czarnuszki. To przepis bardzo prosty, a jednocześnie intuicyjny. Wręcz genialne połączenie soku z cytryny, oleju z czarnuszki oraz soków owocowych (malinowego/z aronii/ rokitnika). Rubinowy miodek najlepiej wypić po posiłku. I nie podajemy go non stop – bardziej od czasu do czasu.

O tym jak dokładnie zrobić Rubinowy miodek, przeczytasz tu (klik!).

Czarny miód, czyli niezwykła wersja miodu w okresie infekcyjno-przeziębieniowym

Jak pisałem w przepisie dotyczącym Czarnego miodu (klik!), opcjonalnie do trzyskładnikowej receptury czarnego miodu, możesz dodać 2 łyżki oleju z czarnuszki. Olej przed dołożeniem do pozostałych składników należy najpierw zmieszać z 1 łyżeczką soku z cytryny. W następnej kolejności należy dołożyć mielone nasiona czarnuszki oraz imbir i wymieszać całość. Na końcu dodaj do całości miód i ponownie wszystko zmieszaj. Pamiętaj, że jeśli Czarny miód będzie dla Ciebie zbyt „czarnuszkowy”, śmiało możesz zmniejszyć ilość ziaren czarnuszki czy oleju.

Słów kilka na koniec

Ze względu na intensywny aromat olej z czarnuszki lepiej jest spożywać po posiłku. Istnieje wtedy duża szansa, że będzie się mniej odbijać. I pamiętaj również, że przed podaniem Czarnego miodu oraz Rubinowego miodku kobietom w ciąży, bądź karmiącym piersią, najlepiej skonsultować ze specjalistą.

A o tym jak jeszcze inaczej możesz podawać olej z czarnuszki czy też tran lub olej lniany , bądź jakikolwiek inny olej, celem ukrycia ich specyficznego smaku, przeczytasz również w moim wpisie (klik!), do którego serdecznie Cię zapraszam.

Serdeczności i #nazdrowie!

Pan Tabletka

Marcin

P.S. Więcej o odporności i sposobach na jej polepszenie posłuchasz w moim podcaście AudioBook „Odporność Czy Twoje dziecko może nie chorować?” – Akademia Pana Tabletki (kursydlarodzicow.pl) (klik)
P.S. 2. A Już wkrótce pojawi się moja nowa książka Gorączka-przewodnik dla rodziców” (klik). W jednym z jej rozdziałów przeczytasz m.in. o naturalnych sposobach zbijania gorączki, ale oczywiście nie tylko. Książka pojawi się już w lutym, ale już dziś możesz zapisać się na listę by móc zakupić ją wcześniej.

czarnuszka olej z czarnuszki
Czarnuszka i olej z czarnuszki.
Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przepisy

Syrop z cebuli – przepis Pana Tabletki

Czytaj dalej
Przepisy

Biały Napar od Pana Tabletki – przepis na przeziębienia i wygrzanie

Czytaj dalej
Przepisy

Domowe i sprawdzone sposoby na przeziębienie

Czytaj dalej
Przepisy

SEZON NA… CZARNY BEZ (KWIATY)

Czytaj dalej
Przepisy

Rubinowy miodek, czyli sposób na smaczny syrop

Czytaj dalej