Przepisy 20.06.2022

Rubinowy miodek, czyli sposób na smaczny syrop

Rubinowy miodek od Pana Tabletki to prosty sposób na podanie oleju z czarnuszki Twojemu dziecku.

Rubinowy miodek, a dokładnie rubinowo-malinowa mikstura, to sprawdzony sposób na podanie oleju z czarnuszki. Doskonale kamufluje czarnuszkowy trudny posmak. Przepis zarazem prosty i intuicyjny. Rubinowy miodek wyglądem i smakiem przypomina roztopione lody malinowe – no może prawie 😉 – ale naprawdę jest bardzo smaczny. Możesz go także wykorzystać do zakamuflowania smaku tranu. Przekonaj się sam/sama 🙂

Czy czarnuszka wzmacnia odporność?

Zanim przekażę Ci przepis na Rubinowy Miodek od Pana Tabletki, pozwól, że przypomnę co nieco o czarnuszce – a właściwie pokieruję Cię w miejsce, gdzie dowiesz się o niej dużo więcej. Czy czarnuszka faktycznie wzmacnia odporność?

Temu tematowi poświęciłem już kilka oddzielnych wpisów. Warto je przeczytać, do czego serdecznie Cię zapraszam. Linki podsyłam poniżej:

Dla kogo Rubinowy miodek?

Dla tych, dla których picie oleju z czarnuszki „solo” jest trudne. A poza tym to dla dorosłych i dzieci powyżej 2 r.ż. lub od momentu, kiedy dziecko ma już w pełni rozszerzoną dietę. Jeśli rubinowy miodek chcesz podawać kobietom w ciąży lub karmiącym piersią, najpierw skonsultuj się ze specjalistą.

O tym jak podawać olej z czarnuszki pisałem tutaj (stuk klik).

Rubinowy miodek polecam zacząć od dosłownie kilku kropli (proporcje dodatków pozostają bez zmian) i najlepiej wypić go po posiłku. Niektórzy preferują po śniadaniu, inni na noc, dzięki czemu czasami podobno mniej się odbija. Nie podajemy go non stop – bardziej od czasu do czasu. Najlepiej w cyklach, robiąc przerwy.

Przepis

Dawkowanie

U dzieci powyżej 2. r.ż.: pół porcji, u dzieci powyżej 6. r. ż.: jedna porcja.

Jak pić syrop?

Rubinowy miodek polecam zacząć od dosłownie kilku kropli (proporcje dodatków pozostają bez zmian) i najlepiej wypić go po posiłku.

Składniki (na jedną porcję, w proporcjach dla osób powyżej 6. r. ż.)

1 ml soku z cytryny (lub jedno dobre ściśnięcie)
5 ml soku owocowego (malinowego, z rokitnika czy z aronii )
1 ml dobrego miodu lub syropu klonowego (w razie potrzeby do smaku*)
5 ml oleju z czarnuszki (najlepiej tłoczony na zimno, świeży nierafinowany i niefiltorowany)
Opcjonalnie:
odpowiednia do wieku porcja tranu wg informacji zawartych na opakowaniu

Przygotowanie
  • Do naczynia wlej wszystkie składniki.
  • Energicznie mieszaj całość, aż do uzyskania półgęstej konsystencji emulsji.

*Podczas przygotowania Rubinowego miodku powstaje emulsja (olej w wodzie), dzięki czemu olej (olej z czarnuszki/tran) niejako chowa się w kwaśnym soku z cytryny i innych sokach. Dodatek miodku odpowiada za utrwalenie.

  • Wielkość naczynia dobierz do swoich potrzeb. Przy sporządzaniu jednorazowej porcji wystarczy mała szklaneczka (jak na espresso) i strzykawka do wymieszania. Jeśli Rubinowego miodku ma być więcej, to wykorzystaj mały słoiczek z zakrętką (np. po przecierze pomidorowym) i traktuję go jak shaker. Możesz także przygotować miodku na zapas i przechowywać w lodówce – wg mnie maks. 3-5 dni, bo później gorzknieje.
  • Jak już wspominałem na początku wpisu przepis na rubinowy miodek możesz zmodyfikować tak, by również zakamuflować smak tranu. Wtedy do przepisu dokładamy odpowiednią ilość tranu. W zamaskowaniu, zarówno specyficznego smaku tranu i oleju z czarnuszki (a także innych olejów np. lnianego), kluczowym jest do dodatek „kwaśnego składnika”, który podobnie jak w sosach winegret – przełamuje tłustość.
  • Miód i olej z czarnuszki to połączenie, które znajdziesz również w przepisie na czarny miód .

Czy składniki muszę odmierzyć z aptekarską precyzją?

Często pytacie mnie, czy zawsze tak dokładnie trzeba odmierzać te ilości składników. W przypadku rubinowego miodku, a także innych przepisów, na pewno dokładnie warto odmierzyć ilość olejów. Pozostałe składniki można dodać „na oko”.

Tutaj (klik) znajdziesz i sprawdzisz inne przepisy na zdrowie i odporność.

Jak długo mogę podawać Rubinowy miodek?

We wszystkich kuracjach ziołowych, szczególnie tych „na odporność” jestem zwolennikiem stosowania z przerwami, np. 7 dni przerwy: miesiąc stosowania i 1-2 miesiące przerwy; co 3. dzień porcja i 3 miesiące przerwa. To ważne.

Czarnuszka na odporność?

Sezon na różnego rodzaju choróbska w pełni. Warto więc już dziś zacząć prawidłowo budować odporność swoją i swojego dziecka. A o tym jak naturalnie możesz wzmocnić odporność przeczytasz w mojej książce Odporność (klik), do lektury której bardzo Cię zachęcam.

Zdrowotności

Pan Tabletka

Sklep

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"

KUP W SKLEPIE
Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przepisy

Olej z czarnuszki – jak podawać, czyli dwa sposoby na czarnuszkowe czary-mary

Czytaj dalej
Przepisy

Syrop z cebuli – przepis Pana Tabletki

Czytaj dalej
Przepisy

Biały Napar od Pana Tabletki – przepis na przeziębienia i wygrzanie

Czytaj dalej
Przepisy

Domowe i sprawdzone sposoby na przeziębienie

Czytaj dalej
Przepisy

SEZON NA… CZARNY BEZ (KWIATY)

Czytaj dalej