Przepisy 30.08.2023

Syrop z owoców pigwowca – przepis

Syrop z owoców pigwowca – znacie taki przepis? Jeśli nie to koniecznie go wypróbujcie, bo pigwowiec to istna bomba witamin i cennych minerałów. A to się może przydać w coraz bardziej zbliżającym się sezonie jesienno-zimowym.

Pigwa czy pigwowiec? O co chodzi?

A no właśnie. Zaczniemy od małego wyjaśnienia, bo być może część z Was poczuła się zagubiona, czytając ten tytuł. Okazuje się, że pigwa i pigwowiec to dwa różne gatunki, i są między nimi pewne różnice:

Na dole wpisu możecie zobaczyć na zdjęciach jak wyglądają pigwa i pigwowiec.

A co właściwie zawiera w sobie nasz główny bohater, czyli pigwowiec, że warto zrobić sobie taki syrop? Mnóstwo witaminy C, mikroelementów i polifenoli, dzięki czemu pigwowiec działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

Syrop z owoców pigwowca – przepis

Przepis

Dla kogo

Dla dorosłych i dzieci z rozszerzoną dietą.

Propozycja podania

W razie potrzeby 1 łyżeczka 3-4 razy dziennie, najlepiej jako dodatek do herbaty (alternatywnie do Imbirowego love).

Składniki (na słoik o pojemności ok. 300 ml)

ok. 4-5 owoców pigwowca (albo 1 pigwa)
100-200 ml płynnego miodu dobrej jakości
opcjonalnie przyprawy: cynamon, goździki

Przygotowanie
  • Owoce umyj i pokrój w ćwiartki, a następnie wrzuć do słoika.
  • Owoce zalej miodem lub przesyp cukrem, żeby puściły sok.
  • Zostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej, w międzyczasie kilka razy przemieszaj (sok lepiej puści).
  • Zakręć słoik, po czym przechowuj w lodówce.
  • Pigwowiec jest bardzo kwaśny. To też trudny owoc z tego względu, że lubi szybko fermentować (poznasz to po charakterystycznych bąbelkach), dlatego lepiej będzie, jeśli nastawisz syrop w mniejszych ilościach, ale częściej.
  • W tym syropie jest sporo cukru, zatem włączaj do diety z głową i stosuj od czasu do czasu.

Co na przeziębienie?

Niestety, czas pluchy i jesiennych szarości się zbliża, a co za tym idzie? Oczywiście gluty z nosa i przeziębienie. Dlatego serdecznie zachęcam Was do zajrzenia do moich innych przepisów, które pozwolą Wam przetrwać ten trudny czas (a także do całorocznego wspierania swojej odporności).

Myślę, że z takim zestawem będziecie porządnie przygotowani na nadchodzące miesiące.

Zdrowotności!

Pan Tabletka

Poniżej zobaczycie różnice w wyglądzie pigwy i pigwowca: pigwa to ta większa, bardziej żółta (po prawej stronie na pierwszym i drugim zdjęciu), a pigwowiec jest mniejszy i bardziej zielony (to ten w misce i w słoiku).

Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przepisy

Syrop tymiankowy – najlepszy przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Jak podawać olej z czarnuszki? Przepis na zdrowe shoty

Czytaj dalej
Przepisy

Wcierka na włosy z kozieradki – prosty przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Napar z jabłka i rozmarynu – pyszna jesienna herbatka

Czytaj dalej
Przepisy

Najlepszy sok z malin – przepis

Czytaj dalej