Przepisy 06.05.2024

Syrop tymiankowy – najlepszy przepis

Tymianek to nie tylko przyprawa doskonale pasująca do potraw kuchni włoskiej – to także syrop tymiankowy 🙂 Ta niepozorna roślinka skrywa w sobie wiele innych właściwości, a dla nas najbardziej interesujące są te lecznicze. Na co pomaga tymianek i jak go wykorzystać? Najlepiej zrobić swój własny syrop z tymianku – a przepis znajdziecie w tym wpisie.

Tymianek i jego właściwości

O tymianku popełniłem już cały, obszerny wpis, który znajdziecie tutaj (klik!). Nie będę się więc powtarzał (żeby Was nie zanudzać!), ale wspomnę tylko, że tymianek może być wykorzystywany przy mokrym kaszlu i bólu gardła.

Dzięki obecności tymolu i wszystkim innym substancjom ukrytym w tymiankowym zapachu, syrop z tymianku działa wykrztuśnie, lekko spazmolitycznie i antyseptycznie. Działanie tego syropu kwalifikuje się jako wspomagające w kaszlu i nieżytach dróg oddechowych.

Syrop tymiankowy – przepis

Przepis

Dla kogo

Dla dorosłych i dzieci powyżej 6. roku życia

Propozycja podania

Dorośli: 2 łyżeczki 2-3 razy dziennie, dzieci (powyżej 6. roku życia): 1 łyżeczka 2-3 razy dziennie

Składniki (na ok. 250 ml syropu)

20 g suszonego ziela tymianku
200 ml wody
ok.200 g płynnego miodu

Przygotowanie
  • Suszony tymianek zalej zimną wodą.
  • Gotuj powoli na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje.
  • Następnie odcedź go przez poczwórnie złożoną gazę albo bardzo drobne sitko.
  • Po przecedzeniu dalej gotuj.
  • Kiedy zostanie 1/10 początkowej ilości naparu (finalnie spodziewamy się otrzymać około 20 ml naparu) zdejmij z ognia.
  • Poczekaj, aż wyciąg przestygnie, a następnie dodaj 200 g płynnego miodu.
  • Całość wymieszaj.
  • Przechowuj w lodówce albo chłodnym miejscu bez dostępu do światła.
  • Do wykonania tego syropu polecam wziąć rondelek o średnicy około 20 cm – to znacznie przyspieszy cały proces, bo napar szybciej się zredukuje.
  • Podczas obu etapów – naparzania i redukcji – możesz spokojnie wykorzystać termomikser dowolnej firmy.

Syrop z tymianku – przepis

Mam nadzieję, że zachęciłem Was do zrobienia domowego syropu z tymianku. Przede wszystkim warto go mieć w swojej lodówce w okresie jesienno-zimowym, kiedy wredne choróbska czatują na nas i nie pozwalają się cieszyć tym przytulnym czasem.

Jeśli chcecie poznać więcej przepisów na domowe syropy, to zerknijcie tutaj:

Zdrowotności!

Pan Tabletka

P.S. Jeżeli chcecie poznać tajniki odporności, to zachęcam do sięgnięcia po moją książkę Odporność (klik!). Przyda się przede wszystkim młodym rodzicom!

Sklep

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"

KUP W SKLEPIE
Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przepisy

Jak podawać olej z czarnuszki? Przepis na zdrowe shoty

Czytaj dalej
Przepisy

Wcierka na włosy z kozieradki – prosty przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Napar z jabłka i rozmarynu – pyszna jesienna herbatka

Czytaj dalej
Przepisy

Syrop z owoców pigwowca – przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Najlepszy sok z malin – przepis

Czytaj dalej