Przepisy 20.07.2022

Syrop z cebuli – przepis Pana Tabletki

Syrop z cebuli – to na pewno wspomnienie z dzieciństwa niejednego z nas. Przed Tobą przepis niby stary, ale jednak nowy – moja autorska, ulepszona wersja. Zapraszam!

Przed Tobą moja autorska, ulepszona wersja tradycyjnego syropu z cebuli. I niech Cię nie zmyli nazwa – ten syrop to nie tylko cebula 🙂 Syrop z cebuli jest świetny dla każdego – i dla dorosłych i dla dzieci. Pamiętaj – on owszem, pachnie cebulą, ale smakuje o niebo lepiej niż te, które do tej pory próbowałeś. Brzmi tajemniczo? Spróbuj sam!

Na co działa syrop z cebuli?

W skrócie – na wszystkie bolączki infekcyjne: na ból gardła, na suchy kaszel, na początek infekcji, a nawet na środek infekcji – jako uzupełnienie kuracji. Syrop z cebuli to bomba witaminowa, która działa antybiotycznie, stymulująco na odporność i na trawienie oraz rozgrzewająco. Co więcej – te składniki to nie są tajemnicze substancje rodem z laboratorium alchemicznego – zjadamy je na co dzień, więc jeśli ktoś nie ma z nimi problemu to może je zjadać i w formie zmiksowanej w syropie.

Bardzo ważne – w razie jakichkolwiek wątpliwości – skonsultuj się ze swoim lekarzem.

Przepis

Dawkowanie

U dorosłych i starszych dzieci: między 3-6 łyżeczek dziennie, najlepiej do posiłków.

Jak pić syrop?

Syropu z cebuli nie pije się ciągle – warto go stosować w razie potrzeby w cyklach z przerwami, np. 7-14 dni i tyle samo przerwy.

Składniki (na słoik ok. 500 ml)

3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
3-centymetrowy kawałek świeżego, obranego korzenia imbiru
2 cytryny
10 goździków
cukier/miód/syrop klonowy
cynamon – kawałek kory, lub w proszku
opcjonalnie i do smaku: gwiazdka anyżu, gałązka świeżego tymianku/rozmarynu

Przygotowanie (na 500 ml słoik)
  • Słoik wyparz wrzątkiem lub umyj w zmywarce na trybie z wysoką temperaturą.
  • Cebulę, imbir, czosnek, 1 cytrynę pokrój w plastry/krążki.
  • Do słoika wykładaj warstwami:
  • – cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu
    – cukier /miód /syrop klonowy
    – i powtarzaj do saaamej góry.
  • Na końcu mocno ugnieć wsad w słoiku i zasyp cukrem do samej góry.
  • Zalej wyciśniętym sokiem z 1 cytryny.
  • Po ok. 30 min. cebula w słoju zmięknie i będzie można dopełnić słoik cebulą, która zostanie.
Sklep

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"

KUP W SKLEPIE
  • Polecam zastosować czerwone cebule, bo dadzą nam fajny różowy kolor syropu.
  • Cukier/miód/syrop klonowy – według uznania, ale warto użyć wysokiej jakości składników i dobrego miodu.
  • Żeby syrop był klarowny – pokrój warzywa po prostu w plastry.
  • Zamiast cytryny w plastrach można dolać podwójną ilość soku – smak będzie łagodniejszy.
  • Możesz do słoika włożyć kawałek kory cynamonowca/gałązki ziół.

Jak stosować i przechowywać Syrop z Cebuli od Pana Tabletki?

Przygotowany syrop możesz pić już po około 2h, ale najlepiej poczekać 24-48h – wtedy nabierze właściwej mocy.

Na początku (pierwsze 24h) trzymaj go w temperaturze pokojowej (nie zakręcaj go), a później przełóż do lodówki (wtedy już możesz szczelnie zakręcić).

Po 48h możesz nawet syrop odsączyć przez gazę i zostawić sobie tylko klarowny płyn.

Syropu nie możesz za długo przechowywać – ponieważ używamy stosunkowo mało cukru. Wypij go do końca i zrób nowy 🙂

Jak podawać  Syrop z cebuli dzieciom? I od kiedy?

Wszystko zależy jak mocno dziecko ma rozszerzoną dietę. Według mnie – powinno mieć już kontakt przynajmniej raz-dwa razy z każdym z tych składników. Uniwersalna zasada brzmi: „dobrze, żeby dziecko miało już wcześniej kontakt z każdym ze składników, zanim podasz je wszystkie na raz w syropie”.

Pamiętaj, że jeśli robisz go na miodzie – to od 1. r. ż. – chociaż według mnie ten syrop jest dosyć mocny i lepiej poczekać do 2 r. ż.

A jak stosowanie syropu z cebuli wygląda u dorosłych?

U kobiet w ciąży i mam karmiących najlepiej zrezygnować z korzennych przypraw, a wszelkie wątpliwości zawsze warto skonsultować z lekarzem.

Czy syrop z cebuli sprawdzi się na kaszel?

Nie jest to receptura typowo na kaszel, ale syrop ma dużą zawartość cukru i imbiru, więc będzie działać łagodząco na gardło. I świetnie sprawdzi się jako wspomaganie w infekcjach – w końcu to naturalne antybiotyki. Jeśli jednak potrzebujesz czegoś typowo na kaszel – łagodzącego albo wykrztuśnego – to zerknij do mojego wpisu o kaszlu (klik).

Ten syrop raczej nie sprawdzi się jako środek profilaktyczny na odporność – lepiej go stosować jak coś się już dzieje, albo jako wspomaganie w leczeniu infekcji. W kwestii wzmacniania odporności – z naturalnych przepisów mogę polecić inne przepisy.

Syrop z cebuli – skutki uboczne?

Pamiętaj, że składniki wykorzystane w tym przepisie mają intensywny smak i z pewnością są osoby z wrażliwszym układem pokarmowym, które na syrop z cebuli zareagują niedobrze. Przede wszystkim zachowaj umiar!

Syrop z cebuli i miodu czy cukru nie będzie dobrym rozwiązaniem dla diabetyków i osób kontrolujących ilość węglowodanów w diecie. Lepiej wtedy zjadać cebule osobno (ale to może nie być aż tak przyjemne) :).

Zdrowotności!

Pan Tabletka

Marcin

syrop z cebuli przepis pan tabletka
Przepis na syrop z cebuli na kaszel katar od Pana Tabletki.

Więcej wiedzy:

Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przepisy

Olej z czarnuszki – jak podawać, czyli dwa sposoby na czarnuszkowe czary-mary

Czytaj dalej
Przepisy

Biały Napar od Pana Tabletki – przepis na przeziębienia i wygrzanie

Czytaj dalej
Przepisy

Domowe i sprawdzone sposoby na przeziębienie

Czytaj dalej
Przepisy

SEZON NA… CZARNY BEZ (KWIATY)

Czytaj dalej
Przepisy

Rubinowy miodek, czyli sposób na smaczny syrop

Czytaj dalej