Przepisy 20.07.2022

Biały Napar od Pana Tabletki – przepis na przeziębienia i wygrzanie

Biały napar to kultowy przepis od Pana Tabletki – korzenny napar na przeziębienia i wygrzanie. Warto go znać.

Biały napar (nazwa moja własna, autorska – tak właśnie go nazywamy w domu) ma w całej Polsce już tysiące fanów. Przepis jest prosty (ale nie nudny), a napar smaczny, rozgrzewający i zaryzykuję nawet stwierdzenie, że skuteczniej przegoni infekcję niż większość preparatów z apteki. A do tego pachnie świętami 🙂

Jakie zalety ma Biały napar od Pana Tabletki?

Gdy będziesz przygotowywać Biały napar dla siebie i swojej rodzinki, możesz go otagować i oznaczyć na Instagramie i na FB – dzięki temu możemy wspólnie pokazać i udowodnić, że Polacy leczą się naturalnie, zdrowo i bez niepotrzebnej, w dodatku przereklamowanej chemii. O to chodzi Panu Tabletce. A więc pamiętaj: #bialynapar i @pantabletka.

Biały napar to – dzięki zawartości goździków, imbiru, szafranu i cynamonu – naturalny antybiotyk. Dodatkowo ma działanie:

W składzie Białego naparu są tylko przyprawy i produkty, które – spożywane w zdroworozsądkowych ilościach – nie powinny zaszkodzić.

Natomiast nie zaleca się anyżu i większych ilości cynamonu podczas ciąży i karmienia piersią oraz u dzieci.

Kluczem jest umiar: na pewno nie można u nikogo przesadzać z anyżem i cynamonem. Oczywiście warto pamiętać, że właściwie wszystko, co jemy, może być alergenem, więc jeśli ktoś nie wie, czy któryś ze składników Białego naparu go nie uczula (bo nie miał z nim wcześniej kontaktu), to niech zachowa czujność (podobnie jak przy wprowadzaniu każdego nowego składnika do swojej diety) – szczególnie jeśli jest uczuleniowcem.
W razie jakichkolwiek wątpliwości skonsultuj się ze specjalistą.

  • Każdy taki wsad możesz zalać wrzątkiem 2–3 razy.
  • Do wykonania Białego naparu nadadzą się też świąteczne zestawy z przyprawami, dostępne w supermarketach, zawierające goździki, anyż, cynamon.
  • Dzięki obecności szafranu napar będzie miał właściwie nie biały, a lekko pomarańczowo-różowy kolor. Według mojego „informatora” z Maroka – ojczyzny szafranu – wystarczą zaledwie 2 pręciki dodane do potrawy, aby zyskała ona niesamowity aromat.
  • Do gotowego naparu możesz dodać odrobinę syropu z imbiru (z przepisu na Imbirowe love) albo z lipy i/lub bzu.

Przepis

Dla kogo

U dorosłych i starszych dzieci można stosować zdroworozsądkowo.

Propozycja podania

2 -3 szklanki naparu na dzień

Składniki (na szklankę napoju / 250 ml wody)

3-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
3-centymetrowy kawałek kory
cynamonowca cejlońskiego
8 goździków
1 gwiazdka anyżu
2 pręciki szafranu
miód (do smaku)

Przygotowanie (na szklankę napoju / 250 ml wody)
  • Dokładnie obierz imbir, a następnie go umyj i pokrój w cienkie plasterki.
  • Wszystkie przyprawy wrzuć do kubka o grubych ściankach.
  • Zalej je wrzątkiem, a kubek przykryj i zostaw na 15 minut – w ten sposób napar nabierze mocy.
  • Jak Twój biały napar lekko przestygnie, dodaj miodu dla smaku.
Sklep

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"

KUP W SKLEPIE

Działanie składników „Białego Naparu”?

Na sam koniec mam dla Ciebie świetną wiadomość – jeśli tak jak i mnie zdarza Ci się zapomnieć o uzupełnieniu przypraw do Białego Naparu – już się nie musisz się tym martwić. Przygotowałem dla Ciebie gotowy zestaw składników na Biały Napar – wersja mniejsza (klik) i wersja większa (klik)!

Pozostaje mi tylko życzyć smacznego i szybkiego powrotu do zdrowia!

Serdeczności
Pan Tabletka
Marcin

P.S. Będzie mi miło, jeśli oznaczysz mnie na Insta po zrobieniu białego naparu 🙂 A więc pamiętaj – #bialynapar i @pantabletka

biały napar od Pana Tabletki
I o to właśnie chodzi. Pijmy Biały Napar zamiast tabletek 🙂

***

Więcej wiedzy od Pana Tabletki:

Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przepisy

Olej z czarnuszki – jak podawać, czyli dwa sposoby na czarnuszkowe czary-mary

Czytaj dalej
Przepisy

Syrop z cebuli – przepis Pana Tabletki

Czytaj dalej
Przepisy

Domowe i sprawdzone sposoby na przeziębienie

Czytaj dalej
Przepisy

SEZON NA… CZARNY BEZ (KWIATY)

Czytaj dalej
Przepisy

Rubinowy miodek, czyli sposób na smaczny syrop

Czytaj dalej