Przepisy 20.06.2022

Rubinowy miodek, czyli sposób podanie dziecku niesmacznych olejów

Rubinowy miodek, a dokładnie rubinowo-malinowa mikstura, to sposób Pana Tabletki na podanie oleju z czarnuszki, tranu i innych olejów (które umówimy się, w pierwszym kontakcie mogą nie być zbyt zachęcające, szczególnie dla dzieci). Rubinowy miodek super kamufluje te „trudne”, naturalne smaki i zapachy – i jest naprawdę smaczyny! Sam przepis jest zarazem prosty i intuicyjny. Także nie czekam dłużej i lecę z tym wpisem, bo tak sobie myślę, że przyda się on Wam 😉

Dla kogo Rubinowy miodek?

Dla tych wszystkich, dla których picie oleju z czarnuszki „solo” jest trudne.

Czy dzieci mogą pić Rubionowy miodek?

Tak. Dzieci mogą go pić, jeśli skończyły 2. r.ż. lub od momentu, kiedy dziecko ma już w pełni rozszerzoną dietę.

Rubionowy miodek u kobiet w ciąży i karmiących piersią

Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią to przed zastosowaniem Rubinowego miodku skonsultuj się z lekarzem.

***

O tym jak podawać olej z czarnuszki pisałem tutaj (stuk klik).

***

Jak stosować Rubinowy miodek?

Rubinowy miodek polecam zacząć od dosłownie kilku kropli (proporcje dodatków pozostają bez zmian) i najlepiej wypić go po posiłku. Niektórzy preferują po śniadaniu, inni na noc, dzięki czemu czasami podobno mniej się odbija. Nie podajemy go non stop – bardziej od czasu do czasu. Najlepiej w cyklach, robiąc przerwy.

Przepis

Dawkowanie

U dzieci powyżej 2. r.ż.: pół porcji, u dzieci powyżej 6. r. ż.: jedna porcja.

Jak pić syrop?

Rubinowy miodek polecam zacząć od dosłownie kilku kropli (proporcje dodatków pozostają bez zmian) i najlepiej wypić go po posiłku.

Składniki (na jedną porcję, w proporcjach dla osób powyżej 6. r. ż.)

1 ml soku z cytryny (lub jedno dobre ściśnięcie)
5 ml soku owocowego (malinowego, z rokitnika czy z aronii )
1 ml dobrego miodu lub syropu klonowego (w razie potrzeby do smaku*)
5 ml oleju z czarnuszki (najlepiej tłoczony na zimno, świeży nierafinowany i niefiltorowany)
Opcjonalnie:
odpowiednia do wieku porcja tranu wg informacji zawartych na opakowaniu

Przygotowanie
  • Do naczynia wlej wszystkie składniki.
  • Energicznie mieszaj całość, aż do uzyskania półgęstej konsystencji emulsji.

*Podczas przygotowania Rubinowego miodku powstaje emulsja (olej w wodzie), dzięki czemu olej (olej z czarnuszki/tran) niejako chowa się w kwaśnym soku z cytryny i innych sokach. Dodatek miodku odpowiada za utrwalenie.

  • Wielkość naczynia dobierz do swoich potrzeb. Przy sporządzaniu jednorazowej porcji wystarczy mała szklaneczka (jak na espresso) i strzykawka do wymieszania. Jeśli Rubinowego miodku ma być więcej, to wykorzystaj mały słoiczek z zakrętką (np. po przecierze pomidorowym) i traktuję go jak shaker. Możesz także przygotować miodku na zapas i przechowywać w lodówce – wg mnie maks. 3-5 dni, bo później gorzknieje.
  • Jak już wspominałem na początku wpisu przepis na rubinowy miodek możesz zmodyfikować tak, by również zakamuflować smak tranu. Wtedy do przepisu dokładamy odpowiednią ilość tranu. W zamaskowaniu, zarówno specyficznego smaku tranu i oleju z czarnuszki (a także innych olejów np. lnianego), kluczowym jest do dodatek „kwaśnego składnika”, który podobnie jak w sosach winegret – przełamuje tłustość.
  • Miód i olej z czarnuszki to połączenie, które znajdziesz również w przepisie na czarny miód .

***

***

Czy składniki muszę odmierzyć z aptekarską precyzją?

Często pytacie mnie, czy zawsze tak dokładnie trzeba odmierzać te ilości składników. W przypadku Rubinowego miodku, a także innych przepisów, na pewno dokładnie warto odmierzyć ilość olejów. Pozostałe składniki można dodać „na oko”.

Tutaj (klik) znajdziesz i sprawdzisz inne przepisy na zdrowie i odporność od Pana Tabletki.

***

Jak długo mogę podawać/stosować Rubinowy miodek?

We wszystkich kuracjach ziołowych, szczególnie tych „na odporność” jestem zwolennikiem stosowania z przerwami, np. 7 dni przerwy: miesiąc stosowania i 1-2 miesiące przerwy; co 3. dzień porcja i 3 miesiące przerwa. To ważne.

***

Czarnuszka na odporność?

Sezon na różnego rodzaju choróbska w pełni. Warto więc już dziś zacząć prawidłowo budować odporność swoją i swojego dziecka. A o tym jak naturalnie możesz wzmocnić odporność przeczytasz w mojej książce Odporność (klik), do lektury której bardzo Cię zachęcam.

Zdrowotności,

Pan Tabletka

***

Sklep

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"

KUP W SKLEPIE
Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przepisy

Syrop tymiankowy – najlepszy przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Jak podawać olej z czarnuszki? Przepis na zdrowe shoty

Czytaj dalej
Przepisy

Wcierka na włosy z kozieradki – prosty przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Napar z jabłka i rozmarynu – pyszna jesienna herbatka

Czytaj dalej
Przepisy

Syrop z owoców pigwowca – przepis

Czytaj dalej