Syrop z cebuli według Pana Tabletki to autorska, ulepszona wersja tradycyjnego syropu z cebuli, którego niektórzy mogą kojarzyć jeszcze z dzieciństwa. Ten przepis nadal bazuje na cebuli, ale dzięki pewnym dodatkom smakuje o niebo lepiej niż te, których do tej pory próbowałaś/łeś – gwarantuję! Więc jak zrobić syrop z cebuli w wersji, którą polubią i dorośli i dzieci? Na jaki kaszel działa? Dzieciom, od którego roku życia można go podawać? Zapraszam po przepis na syrop z cebuli.
W skrócie – na wszystkie bolączki infekcyjne:
Syrop z cebuli to bomba witaminowa, która działa antybiotycznie, stymulująco na odporność i na trawienie oraz rozgrzewająco. Więc jak zrobić tę iście magiczną miksturę w domu?
U dorosłych i starszych dzieci: między 3-6 łyżeczek dziennie, najlepiej do posiłków.
Syropu z cebuli nie pije się ciągle – warto go stosować w razie potrzeby w cyklach z przerwami, np. 7-14 dni i tyle samo przerwy.
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
3-centymetrowy kawałek świeżego, obranego korzenia imbiru
2 cytryny
10 goździków
cukier/miód/syrop klonowy
cynamon – kawałek kory, lub w proszku
opcjonalnie i do smaku: gwiazdka anyżu, gałązka świeżego tymianku/rozmarynu
***
Przygotowany syrop możesz pić już po około 2 h, ale najlepiej poczekać 24-48 h od zrobienia – wtedy nabierze właściwej mocy.
🧅 Na początku (pierwsze 24h) trzymaj go w temperaturze pokojowej. Nie zakręcaj go.
🧅 Później przełóż do lodówki. Wtedy już możesz szczelnie zakręcić.
Tip Pana Tabletki 💡
Po 48 h możesz nawet syrop odsączyć przez gazę i zostawić sobie tylko klarowny płyn.
***
Syropu nie możesz za długo przechowywać – ponieważ używamy stosunkowo mało cukru. Wypij go do końca i zrób nowy 🙂
***
Wszystko zależy jak mocno dziecko ma rozszerzoną dietę. Według mnie – powinno mieć już kontakt przynajmniej raz-dwa razy z każdym z tych składników. Uniwersalna zasada brzmi: „dobrze, żeby dziecko miało już wcześniej kontakt z każdym ze składników, zanim podasz je wszystkie na raz w syropie”.
Pamiętaj, że jeśli robisz go na miodzie – to od 1. r. ż. – chociaż według mnie ten syrop jest dosyć mocny i lepiej poczekać do 2 r. ż.
***
Jak najbardziej!
Łykajcie 3-4 razy dziennie po łyżeczce 🥄
***
🤰🏼 Najlepiej, jeśli przygotujecie sobie wersję sauté i zrezygnujcie z korzennych przypraw. Wszelkie wątpliwości i zawsze warto skonsultować z lekarzem.
***
Nie jest to receptura typowo na kaszel, ale syrop ma dużą zawartość cukru i imbiru, więc będzie działać łagodząco na gardło. I świetnie sprawdzi się jako wspomaganie w infekcjach – w końcu to naturalne antybiotyki. Jeśli jednak potrzebujesz czegoś typowo na kaszel – łagodzącego albo wykrztuśnego – to zerknij do mojego wpisu o kaszlu (klik).
Ten syrop raczej nie sprawdzi się jako środek profilaktyczny na odporność – lepiej go stosować jak coś się już dzieje, albo jako wspomaganie w leczeniu infekcji. W kwestii wzmacniania odporności – z naturalnych przepisów mogę polecić inne przepisy.
***
We wszystkim najważniejszy jest umiar i oczywiście syrop z cebuli stosowany nierozsądni i w nadmiarze może zaszkodzić każdemu – więc lepiej nie eksperymentować i trzymać się zaleceń.
Są jednak grupy osób, którym szczególnie może on nie służyć ❗
Pamiętaj, że składniki wykorzystane w tym przepisie mają intensywny smak i zapach. Z pewnością są osoby z wrażliwym układem pokarmowym, refluksem powinny uważać na syrop z cebuli i albo po prostu go nie stosować albo metodami prób i błędów znaleźć odpowiednią, bezpieczną dla nich ilość syropu.
Cebula jest produktem wzdęciotwórczym (to produkt FODMAP), dlatego osoby z IBS, problemami ze wzdęciami nie powinny jej jeść.
Jeśli masz problemy z gospodarką węglowadanami (cukrzyca, stan przedcukrzycowy, insulinooporność, hopoglikemia reaktywna itp.), to pamiętaj, że syrop z cebuli zawiera miód (w innych wersjach często cukier), a miód zawiera cukry i podnosi poziom glukozy we krwi. Więc mimo, że sama cebula jest polecana diabetykom, to w połączeniu ze słodkimi dodatkami już może tak nie służyć.
***
Zdrowotności!
Pan Tabletka
Marcin
Więcej wiedzy: