Przepisy 20.07.2022

Syrop z cebuli w wersji, którą polubią wszyscy – przepis Pana Tabletki

Syrop z cebuli według Pana Tabletki to autorska, ulepszona wersja tradycyjnego syropu z cebuli, którego niektórzy mogą kojarzyć jeszcze z dzieciństwa. Ten przepis nadal bazuje na cebuli, ale dzięki pewnym dodatkom smakuje o niebo lepiej niż te, których do tej pory próbowałaś/łeś – gwarantuję! Więc jak zrobić syrop z cebuli w wersji, którą polubią i dorośli i dzieci? Na jaki kaszel działa? Dzieciom, od którego roku życia można go podawać? Zapraszam po przepis na syrop z cebuli.

Syrop z cebuli – na co pomaga?

W skrócie – na wszystkie bolączki infekcyjne:

Syrop z cebuli to bomba witaminowa, która działa antybiotycznie, stymulująco na odporność i na trawienie oraz rozgrzewająco. Więc jak zrobić tę iście magiczną miksturę w domu?

Syrop z cebuli przepis 🧅🧅🧅

Przepis

Dawkowanie

U dorosłych i starszych dzieci: między 3-6 łyżeczek dziennie, najlepiej do posiłków.

Jak pić syrop?

Syropu z cebuli nie pije się ciągle – warto go stosować w razie potrzeby w cyklach z przerwami, np. 7-14 dni i tyle samo przerwy.

Składniki (na słoik ok. 500 ml)

3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
3-centymetrowy kawałek świeżego, obranego korzenia imbiru
2 cytryny
10 goździków
cukier/miód/syrop klonowy
cynamon – kawałek kory, lub w proszku
opcjonalnie i do smaku: gwiazdka anyżu, gałązka świeżego tymianku/rozmarynu

Przygotowanie (na 500 ml słoik)
  • Słoik wyparz wrzątkiem lub umyj w zmywarce na trybie z wysoką temperaturą.
  • Cebulę, imbir, czosnek, 1 cytrynę pokrój w plastry/krążki.
  • Do słoika wykładaj warstwami:
  • – cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu
    – cukier /miód /syrop klonowy
    – i powtarzaj do saaamej góry.
  • Na końcu mocno ugnieć wsad w słoiku i zasyp cukrem do samej góry.
  • Zalej wyciśniętym sokiem z 1 cytryny.
  • Po ok. 30 min. cebula w słoju zmięknie i będzie można dopełnić słoik cebulą, która zostanie.
Sklep

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"

KUP W SKLEPIE
  • Polecam zastosować czerwone cebule, bo dadzą nam fajny różowy kolor syropu.
  • Cukier/miód/syrop klonowy – według uznania, ale warto użyć wysokiej jakości składników i dobrego miodu.
  • Żeby syrop był klarowny – pokrój warzywa po prostu w plastry.
  • Zamiast cytryny w plastrach można dolać podwójną ilość soku – smak będzie łagodniejszy.
  • Możesz do słoika włożyć kawałek kory cynamonowca/gałązki ziół.

***

Przygotowany syrop możesz pić już po około 2 h, ale najlepiej poczekać 24-48 h od zrobienia – wtedy nabierze właściwej mocy.

🧅 Na początku (pierwsze 24h) trzymaj go w temperaturze pokojowej. Nie zakręcaj go.

🧅 Później przełóż do lodówki. Wtedy już możesz szczelnie zakręcić.

Tip Pana Tabletki 💡

Po 48 h możesz nawet syrop odsączyć przez gazę i zostawić sobie tylko klarowny płyn.

***

Jak przechowywać syrop z cebuli?

Syropu nie możesz za długo przechowywać – ponieważ używamy stosunkowo mało cukru. Wypij go do końca i zrób nowy 🙂

***

Jak podawać syrop z cebuli dzieciom? I od kiedy?

Wszystko zależy jak mocno dziecko ma rozszerzoną dietę. Według mnie – powinno mieć już kontakt przynajmniej raz-dwa razy z każdym z tych składników. Uniwersalna zasada brzmi: „dobrze, żeby dziecko miało już wcześniej kontakt z każdym ze składników, zanim podasz je wszystkie na raz w syropie”.

Pamiętaj, że jeśli robisz go na miodzie – to od 1. r. ż. – chociaż według mnie ten syrop jest dosyć mocny i lepiej poczekać do 2 r. ż.

***

Syrop z cebuli – stosowanie u dorosłych

Jak najbardziej!

Łykajcie 3-4 razy dziennie po łyżeczce 🥄

***

Czy kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią mogą pić syrop z cebuli?

🤰🏼 Najlepiej, jeśli przygotujecie sobie wersję sauté i zrezygnujcie z korzennych przypraw. Wszelkie wątpliwości i zawsze warto skonsultować z lekarzem.

***

Syrop z cebuli – na jaki kaszel działa?

Nie jest to receptura typowo na kaszel, ale syrop ma dużą zawartość cukru i imbiru, więc będzie działać łagodząco na gardło. I świetnie sprawdzi się jako wspomaganie w infekcjach – w końcu to naturalne antybiotyki. Jeśli jednak potrzebujesz czegoś typowo na kaszel – łagodzącego albo wykrztuśnego – to zerknij do mojego wpisu o kaszlu (klik).

Ten syrop raczej nie sprawdzi się jako środek profilaktyczny na odporność – lepiej go stosować jak coś się już dzieje, albo jako wspomaganie w leczeniu infekcji. W kwestii wzmacniania odporności – z naturalnych przepisów mogę polecić inne przepisy.

***

Czy syrop z cebuli może zaszkodzić?

We wszystkim najważniejszy jest umiar i oczywiście syrop z cebuli stosowany nierozsądni i w nadmiarze może zaszkodzić każdemu – więc lepiej nie eksperymentować i trzymać się zaleceń.

Są jednak grupy osób, którym szczególnie może on nie służyć

Pamiętaj, że składniki wykorzystane w tym przepisie mają intensywny smak i zapach. Z pewnością są osoby z wrażliwym układem pokarmowym, refluksem powinny uważać na syrop z cebuli i albo po prostu go nie stosować albo metodami prób i błędów znaleźć odpowiednią, bezpieczną dla nich ilość syropu.

Cebula jest produktem wzdęciotwórczym (to produkt FODMAP), dlatego osoby z IBS, problemami ze wzdęciami nie powinny jej jeść.

Jeśli masz problemy z gospodarką węglowadanami (cukrzyca, stan przedcukrzycowy, insulinooporność, hopoglikemia reaktywna itp.), to pamiętaj, że syrop z cebuli zawiera miód (w innych wersjach często cukier), a miód zawiera cukry i podnosi poziom glukozy we krwi. Więc mimo, że sama cebula jest polecana diabetykom, to w połączeniu ze słodkimi dodatkami już może tak nie służyć.

***

Zdrowotności!

Pan Tabletka

Marcin

Więcej wiedzy:

Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przepisy

Syrop tymiankowy – najlepszy przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Jak podawać olej z czarnuszki? Przepis na zdrowe shoty

Czytaj dalej
Przepisy

Wcierka na włosy z kozieradki – prosty przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Napar z jabłka i rozmarynu – pyszna jesienna herbatka

Czytaj dalej
Przepisy

Syrop z owoców pigwowca – przepis

Czytaj dalej