Przyprawy 25.09.2023

Ziele angielskie – mielone czy całe?

Dzisiaj będzie głównie kulinarnie, ale dowiecie się też, jakie ziele angielskie ma właściwości. Czy przyprawa ma właściwości lecznicze? Na co ziele angielskie pomaga? Czy można je przyjmować w ciąży? I pytanie kulinarne, ziele angielskie – mielone czy całe?  

Ziele angielskie, czyli egzotyczny pieprz

Roślina, która daje nam ziele angielskie to korzennik lekarski (łac. Pimenta dioica) z rodziny mirtowatych (łac. Myrtaceae). Żeby dodać trochę pikanterii zdradzę, że roślina ma też bardziej egzotyczną nazwę – pieprz z Jamajki. Pochodzi z Indii Zachodnich, Meksyku i Ameryki Środkowej, ale obecnie uprawiana jest w wielu innych miejscach, m.in. na Jamajce, w Hondurasie, w Meksyku, Gwatemali i na Hawajach. 

Ziele angielskie – która to część rośliny?

To, czego używamy w kuchni to wysuszone owoce korzennika lekarskiego, które wyglądem przypominają wysuszone, brązowe borówki (albo jagody – zależy z której części Polski jesteś ;)). Zbiera się je ręcznie, w lecie, w momencie gdy są dojrzałe, ale wciąż zielone. Z zielem angielskim jest dokładnie tak, jak to z przyprawami bywa – jeśli kupicie całe wysuszone owoce, to nie musicie się obawiać o ich aromat i smak – będzie naprawdę intensywny. Jeśli natomiast macie zmielone ziele angielskie, to zamknijcie szczelnie opakowanie i przechowujcie je w suchym i chłodnym miejscu – to zabezpieczy przyprawę przed utratą aromatu.  

Problemy z trawieniem? Sprawdź koniecznie moje poprzednie wpisy:

Jak smakuje ziele angielskie?

Smak ziela angielskiego to mieszanka nut drzewnych (eugenol), eukaliptusowych (cyneol), orzeźwiających, miętowo-cytrynowych (felandren) i kwiatowo-drzewnych (linalol). 

Do czego je wykorzystać w kuchni?

Jak zacząłem grzebać po przepisach, to bardzo ciekawe okazało się to, że ziele angielskie dodaje się nie tylko do potraw wytrawnych (jak wspomniany wcześniej bigos, gulasz, zupy czy mięso), ale także do potraw słodkich – wypieków, słodkich warzyw czy owoców pestkowych. Nie ma co ukrywać, ziele angielskie to podstawa kuchni jamajskiej.

Ziele angielskie – na co pomaga?

Na co pomaga ziele angielskie? Otóż jest ono tak chętnie dodawane do wielu potraw (szczególnie tych ciężkostrawnych) nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny aromat, a także dlatego, że ziele angielskie posiada właściwości lecznicze – przyprawa wspomaga trawienie, a także działa antyseptycznie.

Zdrowotności!

Pan Tabletka

P.S. Ziele angielskie to jeden ze składników mojego gotowego zestawu przypraw do Turborosołu (klik!). Jeśli lubisz dobrej jakości przyprawy, i to zawsze w jednym miejscu, to polecam Ci ten zestaw – na jakiś czas problem brakujących przypraw w domu się rozwiąże 😉

Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przyprawy

Kardamon zielony – do czego go stosować?

Czytaj dalej
Przyprawy

Muszkatołowiec korzenny, kwiat muszkatu i gałka muszkatołowa

Czytaj dalej
Przyprawy

Liść laurowy na stawy?

Czytaj dalej
Przyprawy

Lubczyk – właściwości (przyprawa miłości?)

Czytaj dalej
Przyprawy

Majeranek na katar. Czy działa?

Czytaj dalej