Przepisy 01.02.2023

Turbomiód, czyli sposób na „wzmocnienie” miodu – najlepszy przepis

Turbomiód – kiedy go spróbujesz, już nigdy nie spojrzycie na zwykły miód tak samo. Dlaczego? Bo Turbomiód jest mega pyszny, i mega zdrowy. To kwintesencja pracy pszczół zamknięta w słoiczku. Przepis na wzmocnienie, na odporność i na dobre samopoczucie – czyli Turbo miód od Pana Tabletki – znajdziecie w tym wpisie.

Zdrowe właściwości Turbomiodu

Turbomiód to mieszanka naturalnych, pszczelich produktów, w odpowiednich proporcjach. Znajdziesz w nim:

Zachęcony/a do spróbowania? 🍯🍯🍯

***

Dlaczego warto jeść Turbomiód?

Jak mówił jeden Miś o bardzo małym rozumku:

If everything is honey, and I am what I eat, I must be made of honey… and life is very sweet.”

W takim razie ciekawe, co Puchatek powiedziałby o Turbomiodzie!

***

Czy Turbomiód wzmocni odporność?

Często w temacie Turbomiodu pojawiają się pytania o wzmocnienie odporności. Tutaj sprawa nie jest taka prosta. Pamiętajcie, że budowanie odporności to złożony proces i wpływa na niego wiele czynników. Dlatego zachęcam do zapoznania się z moją książką „Odporność. Czy Twoje dziecko może nie chorować?” (klik!) – znajdziecie tam mnóstwo wiedzy i wiele cennych wskazówek, które na pewno pozwolą Wam dobrze zapoznać się z tematem odporności.

***

Turbomiód domowej roboty – potrzebny sprzęt

Mam nadzieję, że czujesz się już zachęcona/y. No dobrze, to zanim zaczniesz, musisz przygotować słoik. Miód może chłonąć wilgoć i zapachy, więc miksturę trzeba przechowywać w szczelnym, zamkniętym pojemniku, w chłodnym i ciemnym miejscu.

Poza słoikiem potrzebny będzie młynek lub jakikolwiek sprzęt mielący – pyłek i pierzgę trzeba będzie zmielić. A jeśli takiego sprzętu nie masz, to musi wystarczyć deska do krojenia i ostry nóż 🙂

Zanim przejdziemy dalej, zachęcam do zapoznania się z innymi moimi wpisami z produktami pszczelimi w roli głównej:

🐝 tutaj opisałem właściwości i skład pyłku i pierzgi – czyli naturalnych multiwitamin

🐝 a tutaj masz wpis o tym, jak odróżnić tradycyjny, niepodgrzewany miód od zafałszowanego – może się to przydać

🐝 z kolei z tego wpisu dowiesz się, dlaczego warto jeść pierzgę

Przepis

Dla kogo

Ze względu na obecność pyłku i pierzgi dla dorosłych i dzieci powyżej 3. roku życia.

Propozycja podania

1-2 łyżeczki dziennie do lub po posiłku, przez 7 dni, a potem min. 14 dni przerwy.

Składniki (na słoik o pojemności 300 ml)

50 g pyłku
50 g pierzgi
200 g miodu
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu

Przygotowanie
  • Zmiel pyłek i rozdrobnij pierzgę.
  • Przesyp do słoika i zmieszaj z imbirem (i innymi przyprawami).
  • Zalej płynnym miodem.
  • Zmieszaj całość.
  • Słoik szczelnie zamknij.
  • Po spożyciu Turbomiodu warto wypić szklankę przegotowanej wody.
  • Przyprawy korzenne działają dodatkowo rozgrzewająco, przełamują także typowo miodowo-pszczeli smak.
  • Aby upłynnić miód, należy go podgrzać w kąpieli wodnej w temperaturze około 40 stopni.

Jak stosować Turbomiód?

Przede wszystkim pamiętaj o tym, że Turbomiód to nie jest magiczna mikstura, która ochroni Cię przed wszystkimi chorobami świata. Stosuj go z umiarem i zdrowym rozsądkiem. Czyli jak?

Zachowując przerwy 📅

Każdy surowiec zielarski i produkty stymulujące odporność powinniście stosować w cyklach: podawanie – przerwa, czyli stymulacja – odpoczynek. Nie mam na to dokładnych źródeł naukowych, bo to raczej tradycyjne stosowanie ziół, ale ja skłaniam się ku systemowi:

Jak Wam wygodniej.

Turbomiód można jeść bezpośrednio z łyżeczki 🥄 albo rozpuścić w szklance letniej wody 🚰 i popijać łyczkami. Albo dołożyć jako „wkładkę” do Białego naparu.

***

Turbomiodu – przeciwwskazania do stosowania

WAŻNE!

Dzieci poniżej 3. roku życia, ze względu na obecność pierzgi i pyłku, nie powinny przyjmować Turbomiodu.

U starszych dzieci najlepiej najpierw sprawdzić tolerancję na każdy ze składników osobno, czyli w maleńkich ilościach podawaj dziecku osobno wszystkie składniki: imbir, miód, pyłek i pierzgę i obserwuj, czy nie pojawiają się jakieś uczulenia.

Przed podaniem kobietom w ciąży lub karmiącym piersią warto skonsultować się z lekarzem.

Uważać należy także u alergików – produkty pszczele mają wysoki potencjał alergizujący.

***

Zdrowotności!

Pan Tabletka

P.S. W moim sklepie czekają na Ciebie mieszanki przypraw, czyli gotowce na: Biały Napar (klik!), Złote Mleko (klik!) i Turborosół (klik!).

Sklep

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"

KUP W SKLEPIE
Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przepisy

Syrop z owoców pigwowca – przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Najlepszy sok z malin – przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Lemoniada z kwiatów bzu czarnego – numer 1 na upalne dni – przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Syrop z sosny – najlepszy przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Rumiankowo-szałwiowy napar z nutą mięty – przepis na domową płukankę na gardło

Czytaj dalej