Przepisy 19.02.2023

Pyłek pszczeli i pierzga – dlaczego warto podawać je dzieciom oraz stosować samemu? I jak to robić?

Jeśli śledzisz moje kroki w internecie (i poza nim) to doskonale wiesz, jak wielkim jestem fanem pszczelich produktów, nie tylko samego miodu, ale także takich jak pyłek i pierzga. Dlaczego tak je lubię? W jakiej postaci je zjadam i jak podaję swojej rodzinie? O tym właśnie opowiadam w tym wpisi i zachęcam do regularnego zajadania pyłku i pierzgi 🐝

Trochę o pszczelich kiszonkach, czyli pyłek i pierzga w skrócie

Skąd się biorą pyłek i pierzga? Ten temat bardziej szczegółowo poruszyłem w moim wpisie – o tutaj (klik!).

Baaardzo, bardzo krótko mówiąc, to zebrany przez pszczoły zbieraczki pyłek jest mieszany z odrobiną miodu i śliny – tak powstają grudki pyłku.

Natomiast pierzga to kolejna historia – pyłkowe kulki są mieszane znów ze śliną i miodem, a następnie ubijane w komórkach plastra i poddawane fermentacji, oczywiście w sprzyjających warunkach ula i przy udziale bakterii kwasu mlekowego. Można więc powiedzieć, że pierzga to taka kiszonka dla pszczół, i zarazem ich podstawowe pożywienie.

***

Jak smakują pyłek i pierzga?

Smak pyłku może się różnić w zależności od pory zbioru i od regionu. Ogólnie jego smak można opisać jako słodko-gorzkawo-miodowy. Smakuje trochę jak lato na łące 🙂

Smak pierzgi jest nieco inny, przede wszystkim dużo bardziej intensywny i kwaskowaty. Po rozgryzieniu czuć także lekko woskowy posmak.

Uwaga! Nigdy nie wybiera się całej pierzgi z ula, ponieważ jest to podstawowy pokarm 🐝🐝🐝

***

Jakie właściwości mają pyłek i pierzga?

Pyłek i pierzga działają bardzo podobnie. Najprościej można je określić jako wszechstronne multiwitaminy. Świetnie działają m.in. na:

***

Jak jeść pyłek i pierzgę?

To nie jest tak, że ja tu polecam, a sam nie stosuję – zwłaszcza jeśli chodzi o miód i produkty pszczele. Jest ich wielkim fanem i zajadamy się nimi z całą rodzicą – oczywiście robimy to z głową i odpowiednim umiarem.

Osobiście dodaję pyłek i pierzgę do owsianki, joguru, shaków, jaglanki i innych kasz. Przy czym -taki mój tip – pierzgę jest lepiej na początku namoczyć.

Pierzgę możecie też po prostu rzuć.

***

Jak podawać pyłek i pierzgę dzieciom?

Zapytacie zatem „no dobrze Panie Tabletka, ale jak mamy te cuda podawać naszym dzieciom?” A ja Wam odpowiem jednym słowem: zróbcie Turbomiód (klik!)! Ta prosta mieszanina to połączenie wszystkiego, co mamy najlepsze od pszczół i to w jak najlepszym stylu. Łatwe do spożycia, pyszne i bardzo zdrowe – czego trzeba więcej?. Sam/sama również możesz się nim zajadać.

pierzga
Pierzga, pyłek i Turbomiód na jednym zdjęciu.

Zanim jednak przejdziemy do sedna, podsyłam Ci swoje wcześniejsze wpisy na temat 🍯:

***

Jak zrobić wspomniany Turbomiód z pyłkiem i pierzgą?

Do zrobienia Turbomiodu potrzeba pyłku pszczelego, pierzgi, płynnego miodu i opcjonalnie suszonego imbiru (ale tylko jeśli chcecie podkręcić smak). Tutaj (klik!) znajdziesz przepis i wiele cennych informacji np. sprawdzisz, czy Ty/Twoje dziecko możecie jeść Turbomiód.

***

Sklep

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"

KUP W SKLEPIE

***

Zdrowotności,

Pan Tabletka

***
P.S. A w temacie odporności i zdrowia – zachęcam do zapoznania się z moimi autorskimi mieszankami przypraw – na Biały Napar (klik!), na Turborosół (klik!) i na Złote Mleko (klik!). Nie dość, że są pyszne, to jeszcze super zdrowe!

Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przepisy

Syrop z owoców pigwowca – przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Najlepszy sok z malin – przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Lemoniada z kwiatów bzu czarnego – numer 1 na upalne dni – przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Syrop z sosny – najlepszy przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Rumiankowo-szałwiowy napar z nutą mięty – przepis na domową płukankę na gardło

Czytaj dalej