Rumiankowo-szałwiowy napar z nutą mięty – przepis na domową płukankę na gardło
Rumiankowo-szałwiowy napar z nutą mięty to jedna z moich ulubionych płukanek na gardło. Ta receptura świetnie sprawdzi się w bólu gardła czy chrypce. W tym wpisie dzielę się z Wami przepisem na szybkie, domowe i naturalne remedium na problemy z gardłem.
Przepis, który Ci właśnie przedstawiam to napar, który działa przeciwzapalnie, odkażająco i ściągająco. Będzie świetną alternatywą dla aptecznych płynów do płukania gardła. Zachęcam też do poeksperymentowania: możesz zacząć od samego naparu z rumianku, a potem połączyć go z szałwią i miętą.
Dla kogo płukanka na gardło z rumianku i szałwii?
To przepis dla dorosłych i dzieci powyżej 6. roku życia. Ważne, żeby dziecko potrafiło wypłukać i wypluć napar, a nie połykało go.
Czy to receptura dla kobiet w ciąży i karmiących mam?
Jeśli jesteś w ciąży albo karmisz piersią lepiej najpierw skonsultuj się z lekarzem.
A jak stosować tę miksturę na gardło od Pana Tabletki?
Możesz płukać nim gardło i/lub jamę ustną 3-6 razy dziennie.
Rumiankowo-szałwiowy napar z nutą mięty – przepis
Mieszanka szybka i uniwersalna (dobra na początek)
1 g koszyków rumianku
1 g ziela szałwi
1 g ziela mięty
Przygotowanie: wsyp zioła do kubka. Zalej wrzątkiem i przykryj. Odstaw na 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Odcedź i poczekaj, aż napar przestygnie.
Mieszanka przeciwzapalna
1 g koszyków rumianku
1 g kwiatów nagietka
1 g ziela tymianku
Przygotowanie: wsyp zioła do kubka. Zalej wrzątkiem i przykryj. Odstaw na 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Odcedź i poczekaj, aż napar przestygnie.
Mieszanka ściągająco-odkażająca
1 g ziela szałwi
1 g koszyków rumianku
1 g ziela tymianku
2 g kory dębu
Przygotowanie: wsyp korę dębu do garnka i dolej zimnej wody. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Do wrzącego odwaru wsyp pozostałe zioła, po czym zdejmij z ognia. Trzymaj pod przykryciem 15 minut. Odcedź wszystko przez gazę lub gęste sitko i poczekaj, aż przestygnie.
Kora dębu to „twardy” surowiec. Można ją przygotować z formie naparu (czyli zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu), ale właściwsza będzie forma odwaru, którą zaproponowałem powyżej.
Zamiast „sypanych” ziół możesz wykorzystać zioła w torebkach fix lub po prostu gotowe mieszanki ziół.
Ostrożnie z rumiankiem i nagietkiem – te zioła należą do rodziny Asteraceae; na tle innych roślin szczególnie mogą powodować uczulenia, zwłaszcza u osób z tendencją do alergii.
Świetnym pomysłem jest wykorzystanie french pressa do parzenia ziół. Masz wówczas 3 w 1: naczynie do zaparzania, przykrywkę i sitko. W dodatku możesz obserwować, jak zachowuje się susz podczas naparzania.
Rumiankowo-szałwiowy napar z nutą mięty i jego poszczególne składnikiA tu już nasza płukanka na gardło pięknie wyklarowanaA tutaj sam napar z kory dębu – im ciemniejszy kolor, tym napar bardziej intensywny
Zdrowotności!
Pan Tabletka
P.S. Inny przepis na bolące gardło to Turbokisiel (klik!) – wypróbuj koniecznie!