Przepisy 20.06.2022

Syrop z miodu i tartego korzenia chrzanu – ten smak Cię zdziwi!

Miód i chrzan razem? Tak!

Jak to nieraz bywa, niespodziewane połączenia mogą dawać niespodziewane efekty. No bo kto by wpadł na coś takiego: syrop z miodu i chrzanu? Ale pora przedstawić naszych głównych bohaterów:

I jak, jesteście przekonani? To łapcie przepis!

Przepis

Dla kogo

Dla dorosłych i dzieci powyżej 12. r.ż.

Propozycja podania

2-4 razy dziennie po łyżce (albo po łyżeczce, jeśli smak jest zbyt mocny)

Składniki (na ok. 300 ml syropu)

2 łyżki startego korzenia chrzanu
150 ml gorącej wody (ok. pół szklanki)
150 ml miodu (ok. pół szklanki)
sok z 1 cytryny

Przygotowanie

  • Starty chrzan zalej sokiem z cytryny.
  • Dodaj wodę.
  • Zmieszaj składniki i odstaw na 15 minut.
  • Po upływie wyznaczonego czasu odcedź płyn przez gazę do słoika (konsystencja będzie płynna).
  • Dodaj miód i wymieszaj.
  • Przechowuj w lodówce do 5-7 dni.

  • Podczas przechowywania syrop może się rozdzielać – wstrząśnij go przed każdym użyciem.
  • Do zmieszania startego chrzanu z sokiem z cytryny i z wodą możesz użyć dowolnego termomiksera – w tym celu ustaw najpierw blendowanie, a później przez 15 minut mieszaj na średnich obrotach.

Syrop z miodu i chrzanu – jak stosować u dzieci?

Syropu zdecydowanie nie podawaj dzieciom poniżej 1. r.ż. (ze względu na miód). A co do starszych dzieci – to zależy od tego, jak mają rozszerzoną dietę. Natomiast ważna jest jeszcze jedna kwestia – smak. Niestety, ale nie spodziewam się, żeby maluchom smakował chrzan. Jest ostry i bardzo charakterystyczny, więc ten syrop prędzej nada się dla dorosłych, niż dla dzieci.

Zdrowotności!

Marcin

Pan Tabletka

Sklep

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"

KUP W SKLEPIE

Więcej wiedzy:

Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przepisy

Syrop tymiankowy – najlepszy przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Jak podawać olej z czarnuszki? Przepis na zdrowe shoty

Czytaj dalej
Przepisy

Wcierka na włosy z kozieradki – prosty przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Napar z jabłka i rozmarynu – pyszna jesienna herbatka

Czytaj dalej
Przepisy

Syrop z owoców pigwowca – przepis

Czytaj dalej