Syrop z miodu i tartego korzenia chrzanu – ten smak Cię zdziwi!
Miód i chrzan razem? Tak!
Jak to nieraz bywa, niespodziewane połączenia mogą dawać niespodziewane efekty. No bo kto by wpadł na coś takiego: syrop z miodu i chrzanu? Ale pora przedstawić naszych głównych bohaterów:
Miód – działa łagodząco na objawy infekcji górnych dróg oddechowych, zwalcza drobnoustroje i powleka ochronną warstwą i gardło
Chrzan – jest świetny w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych: zapaleniu zatok, kataru i wszystkich infekcji z nimi związanych
I jak, jesteście przekonani? To łapcie przepis!
Przepis
Dla kogo
Dla dorosłych i dzieci powyżej 12. r.ż.
Propozycja podania
2-4 razy dziennie po łyżce (albo po łyżeczce, jeśli smak jest zbyt mocny)
Składniki(na ok. 300 ml syropu)
2 łyżki startego korzenia chrzanu
150 ml gorącej wody (ok. pół szklanki)
150 ml miodu (ok. pół szklanki)
sok z 1 cytryny
Przygotowanie
Starty chrzan zalej sokiem z cytryny.
Dodaj wodę.
Zmieszaj składniki i odstaw na 15 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu odcedź płyn przez gazę do słoika (konsystencja będzie płynna).
Dodaj miód i wymieszaj.
Przechowuj w lodówce do 5-7 dni.
Podczas przechowywania syrop może się rozdzielać – wstrząśnij go przed każdym użyciem.
Do zmieszania startego chrzanu z sokiem z cytryny i z wodą możesz użyć dowolnego termomiksera – w tym celu ustaw najpierw blendowanie, a później przez 15 minut mieszaj na średnich obrotach.
Syrop z miodu i chrzanu – jak stosować u dzieci?
Syropu zdecydowanie nie podawaj dzieciom poniżej 1. r.ż. (ze względu na miód). A co do starszych dzieci – to zależy od tego, jak mają rozszerzoną dietę. Natomiast ważna jest jeszcze jedna kwestia – smak. Niestety, ale nie spodziewam się, żeby maluchom smakował chrzan. Jest ostry i bardzo charakterystyczny, więc ten syrop prędzej nada się dla dorosłych, niż dla dzieci.
Zdrowotności!
Marcin
Pan Tabletka
Sklep
Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"