Przepisy 20.06.2022

Czarny miód – czyli miód inaczej

Dzisiaj będzie krótki, ale bardzo ważny przepis – Czarny miód. O miodzie mógłbym rozprawiać godzinami. Właściwie to nie tylko o miodzie, a o wszystkich produktach pszczelich – jak zapewne doskonale wiesz, jestem ich wielkim fanem!

Jak i na co działa czarny miód?

Czarny miód to bardzo prosty przepis – składa się z trzech składników:

W dużym skrócie: miód podziała przeciwdrobnoustrojowo i łagodząco na objawy infekcji górnych dróg oddechowych, a także powlecze ochronną warstwą i odkaże gardło, czarnuszka działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność, a imbir rozgrzeje i wzmocni działanie antybiotyczne.

Za mało wiedzy? O tych składnikach przygotowałem już pokaźną liczbę wpisów, zobacz tutaj:

Czarny miód sprawdzi się doskonale przy problemach z katarem, zatokami i z gardłem. Czyli, najprościej rzecz ujmując, będzie doskonałym urozmaiceniem zwykłego miodu w okresie infekcyjno-przeziębieniowym.

Pamiętaj! Przed podaniem Czarnego miodu kobietom w ciąży bądź karmiącym piersią trzeba się skonsultować ze specjalistą.

Przepis

Dla kogo

Dla dorosłych i dzieci powyżej 2. r.ż.

Propozycja podania

1 łyżeczka 2-3 razy dziennie – w razie potrzeby, najlepiej po posiłku

Składniki (na ok. 100 ml „miodu”)

100 ml dobrego, półpłynnego miodu
4 łyżki zmielonych ziaren czarnuszki
1-2 łyżeczki zmielonego suszonego imbiru
4 łyżki pyłku pszczelego (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Nasiona czarnuszki zmiel lub rozgnieć w moździerzu.
  • Zmieloną czarnuszkę zmieszaj z imbirem i miodem.

Sam widzisz – przygotowanie Czarnego miodu jest bajecznie proste 😉

  • Czarny miód z czasem zacznie się rozdzielać – co kilka dni go porządnie przemieszaj.
  • Opcjonalnie do Czarnego miodu możesz dodać 2 łyżki oleju z czarnuszki, rozrobionego z 1 łyżeczką soku z cytryny. Najpierw zmieszaj olej z sokiem, a następnie dołóż mielone nasiona oraz imbir i zmieszaj całość. Na końcu dodaj miód i ponownie zmieszaj.
  • Jeśli Czarny miód będzie dla Ciebie zbyt „czarnuszkowy” – zmniejsz ilość ziaren czarnuszki.
Sklep

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"

KUP W SKLEPIE

Od jakiego wieku można stosować czarnuszkę/olej z czarnuszki?

Tak naprawdę to odpowiedź jest bardzo prosta: to zależy od tego, jak rozszerzona jest dieta dziecka. Czarnuszka na pewno nie będzie pierwszym produktem (ani nawet jednym z pierwszych) rozszerzającym dietę dziecka. Czarnuszka ma ostry, bardzo aromatyczny smak, więc dla dziecka będzie to sensacja smakowa. Oprócz tego może podrażniać żołądek – trzeba pilnować, żeby nie stała się także sensacją żołądkową 😉

U małych dzieci (poniżej 1 r.ż., a także o tych, które nie miały do tej pory styczności z czarnuszką) należy zaczynać stopniowo, od dosłownie kropelki, najlepiej z jakimś posiłkiem.

Olej z czarnuszki można podawać już poniżej 1 r.ż. – wtedy zaczynamy od tych kropelek. Potem stopniowo, stopniowo, aż pójdzie jak z górki 🙂 Przyzwyczajanie dziecka do smaku czarnuszki wcale nie jest takie łatwe, ale zobaczycie – w przyszłości wynikną z tego same korzyści. Trzymam za Was kciuki 🙂

Zdrowotności!

Marcin

Pan Tabletka

P.S. Czy znasz już przepis na najpyszniejszy syrop na przeziębienie? Nie? Wejdź tutaj!

Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przepisy

Syrop z owoców pigwowca – przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Najlepszy sok z malin – przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Lemoniada z kwiatów bzu czarnego – numer 1 na upalne dni – przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Syrop z sosny – najlepszy przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Rumiankowo-szałwiowy napar z nutą mięty – przepis na domową płukankę na gardło

Czytaj dalej