Imbirowe love to jeden z moich ulubionych przepisów – jest pyszny i naprawdę skuteczny. W dodatku doskonały dla wszelkich dusz towarzystwa – jego zaletą jest to, że nie zawiera czosnku ani cebuli, więc bez obaw możesz go spróbować nawet przed wyjściem z domu 🙂
Połączenie miodu i imbiru – czy może być coś bardziej przytulnego? W dodatku otulające nasze gardło niczym kołderka, która łagodzi wszelką chrypę? Ten przepis jest bardzo prosty – bo to tylko trzy składniki. Ale za to jakie! Na wszelkie dolegliwości gardłowe w sam raz. Imbir i miód delikatnie otulają warstwą ochronną gardło i łagodzą chrypkę. Imbirowe love najlepiej zażywać po jedzeniu (żeby syrop na jakiś czas „pozostał” na gardle), jedną łyżeczkę 3-4 razy dziennie.
Dla dorosłych i dzieci powyżej 2. r.ż.
W razie potrzeby 1 łyżeczka 3-4 razy dziennie, najlepiej po jedzeniu
ok. 10-centymetrowy korzeń imbiru
100 ml miodu dobrej jakości (musi być płynny)
1 duża łyżka soku z cytryny
przyprawy korzenne (wedle uznania, np. kilka goździków, szczypta cynamonu, gwiazdka anyżu)
Ja zazwyczaj nie mogę się oprzeć i jak już mam Imbirowe love w lodówce to oprócz popijania samego, zawsze dolewam sobie do herbaty czy Białego naparu. Mały słoiczek wystarcza zazwyczaj na kilka dni.
(A w temacie Białego Naparu – przygotowałem dla Was gotowe mieszanki przypraw – wersja mniejsza (klik) i wersja większa (klik) – nie ma ryzyka, że zabraknie Wam jednego składnika :))
Właściwie to chyba dla wszystkich, pod warunkiem, że nie są uczuleni na jego składniki, i poza dziećmi poniżej pierwszego roku życia (!). Dodatkowo:
Zdrowotności!
Marcin
Pan Tabletka
P.S. Nazwałem ten syrop „Imbirowe love” albo pisane jako #imbirowelove lub #imbirovelove – byłoby super, gdybyś po przygotowaniu zrobił/a fotkę i wrzuciła w swoje Stories albo jako posta (oznaczając mnie przy tym @pantabletka) – niech przepis pójdzie w świat!
Więcej wiedzy: