Zdrowie 20.06.2022

Imbirowe love – czyli o mojej miłości do syropu

Przed Wami imbirowe love – pyszny syrop, otulający gardło niczym kołderka. Możesz pić jako oddzielny syrop albo dodać do gorącego napoju i wzbogacić jego smak o przepyszny, imbirowo-miodowy aromat. Pycha!

Imbirowe love to jeden z moich ulubionych przepisów – jest pyszny i naprawdę skuteczny. W dodatku doskonały dla wszelkich dusz towarzystwa – jego zaletą jest to, że nie zawiera czosnku ani cebuli, więc bez obaw możesz go spróbować nawet przed wyjściem z domu 🙂

Imbirowe love – ten syrop z pewnością pokochasz

Połączenie miodu i imbiru – czy może być coś bardziej przytulnego? W dodatku otulające nasze gardło niczym kołderka, która łagodzi wszelką chrypę? Ten przepis jest bardzo prosty – bo to tylko trzy składniki. Ale za to jakie! Na wszelkie dolegliwości gardłowe w sam raz. Imbir i miód delikatnie otulają warstwą ochronną gardło i łagodzą chrypkę. Imbirowe love najlepiej zażywać po jedzeniu (żeby syrop na jakiś czas „pozostał” na gardle), jedną łyżeczkę 3-4 razy dziennie.

Przepis

Dla kogo

Dla dorosłych i dzieci powyżej 2. r.ż.

Propozycja podania

W razie potrzeby 1 łyżeczka 3-4 razy dziennie, najlepiej po jedzeniu

Składniki (na słoik o pojemności ok. 150 ml syropu)

ok. 10-centymetrowy korzeń imbiru
100 ml miodu dobrej jakości (musi być płynny)
1 duża łyżka soku z cytryny
przyprawy korzenne (wedle uznania, np. kilka goździków, szczypta cynamonu, gwiazdka anyżu)

Przygotowanie

  • Imbir obierz i pokrój w cienkie paseczki.
  • Wkładaj imbir do słoiczka warstwami (pomiędzy warstwy możesz dołożyć przyprawy korzenne).
  • Całość zalej miodem.
  • Odstaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, aż puści sok.
  • Dolej sok z cytryny.
  • Całość zmieszaj.
  • Odstaw do lodówki i przechowuj w niej do 7 dni.
Sklep

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"

KUP W SKLEPIE
  • Miód musi być płynny – w razie potrzeby delikatnie rozpuść go w kąpieli wodnej.
  • Imbirowe love można też dolewać do herbaty, Białego naparu, Lipnej hyćki czy innych gorących napojów.
  • Kiedy syrop się kończy, możesz dołożyć do niego kilka plasterków imbiru, trochę cynamonu oraz goździków i wycisnąć połówkę cytryny oraz dolać nieco miodu – to przedłuży jego spożycie o dodatkowe 2-3 dni.
  • Zamiast wyrzucać wsad po zużytym Imbirowe love, możesz zesmażyć go i wykorzystać jako składnik do pad-thai albo curry (tylko wyrzuć najpierw goździki, anyż i korę cynamonu).

Ja zazwyczaj nie mogę się oprzeć i jak już mam Imbirowe love w lodówce to oprócz popijania samego, zawsze dolewam sobie do herbaty czy Białego naparu. Mały słoiczek wystarcza zazwyczaj na kilka dni.

(A w temacie Białego Naparu – przygotowałem dla Was gotowe mieszanki przypraw – wersja mniejsza (klik) i wersja większa (klik) – nie ma ryzyka, że zabraknie Wam jednego składnika :))

Dla kogo Imbirowe love?

Właściwie to chyba dla wszystkich, pod warunkiem, że nie są uczuleni na jego składniki, i poza dziećmi poniżej pierwszego roku życia (!). Dodatkowo:

Zdrowotności!

Marcin

Pan Tabletka

P.S. Nazwałem ten syrop „Imbirowe love” albo pisane jako #imbirowelove lub #imbirovelove – byłoby super, gdybyś po przygotowaniu zrobił/a fotkę i wrzuciła w swoje Stories albo jako posta (oznaczając mnie przy tym @pantabletka) – niech przepis pójdzie w świat!

imbirowe love
Przepis na syrop z miodu i imbiru

Więcej wiedzy:

Udostępnij
Polub
Skomentuj