Przepisy 20.06.2022

Czarny miód – czyli miód inaczej

Czarny miód – czyli miód inaczej, miód „po mojemu”. Sprawdzi się przy problemach z katarem, zatokami i gardłem – czyli z głównymi bolączkami jesienno-zimowymi.

Dzisiaj będzie krótki, ale bardzo ważny przepis – Czarny miód. O miodzie mógłbym rozprawiać godzinami. Właściwie to nie tylko o miodzie, a o wszystkich produktach pszczelich – jak zapewne doskonale wiesz, jestem ich wielkim fanem!

Jak i na co działa czarny miód?

Czarny miód to bardzo prosty przepis – składa się z trzech składników:

W dużym skrócie: miód podziała przeciwdrobnoustrojowo i łagodząco na objawy infekcji górnych dróg oddechowych, a także powlecze ochronną warstwą i odkaże gardło, czarnuszka działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność, a imbir rozgrzeje i wzmocni działanie antybiotyczne.

Za mało wiedzy? O tych składnikach przygotowałem już pokaźną liczbę wpisów, zobacz tutaj:

Czarny miód sprawdzi się doskonale przy problemach z katarem, zatokami i z gardłem. Czyli, najprościej rzecz ujmując, będzie doskonałym urozmaiceniem zwykłego miodu w okresie infekcyjno-przeziębieniowym.

Pamiętaj! Przed podaniem Czarnego miodu kobietom w ciąży bądź karmiącym piersią trzeba się skonsultować ze specjalistą.

Przepis

Dla kogo

Dla dorosłych i dzieci powyżej 2. r.ż.

Propozycja podania

1 łyżeczka 2-3 razy dziennie – w razie potrzeby, najlepiej po posiłku

Składniki (na ok. 100 ml „miodu”)

100 ml dobrego, półpłynnego miodu
4 łyżki zmielonych ziaren czarnuszki
1-2 łyżeczki zmielonego suszonego imbiru
4 łyżki pyłku pszczelego (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Nasiona czarnuszki zmiel lub rozgnieć w moździerzu.
  • Zmieloną czarnuszkę zmieszaj z imbirem i miodem.

Sam widzisz – przygotowanie Czarnego miodu jest bajecznie proste 😉

  • Czarny miód z czasem zacznie się rozdzielać – co kilka dni go porządnie przemieszaj.
  • Opcjonalnie do Czarnego miodu możesz dodać 2 łyżki oleju z czarnuszki, rozrobionego z 1 łyżeczką soku z cytryny. Najpierw zmieszaj olej z sokiem, a następnie dołóż mielone nasiona oraz imbir i zmieszaj całość. Na końcu dodaj miód i ponownie zmieszaj.
  • Jeśli Czarny miód będzie dla Ciebie zbyt „czarnuszkowy” – zmniejsz ilość ziaren czarnuszki.
Sklep

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"

KUP W SKLEPIE

Od jakiego wieku można stosować czarnuszkę/olej z czarnuszki?

Tak naprawdę to odpowiedź jest bardzo prosta: to zależy od tego, jak rozszerzona jest dieta dziecka. Czarnuszka na pewno nie będzie pierwszym produktem (ani nawet jednym z pierwszych) rozszerzającym dietę dziecka. Czarnuszka ma ostry, bardzo aromatyczny smak, więc dla dziecka będzie to sensacja smakowa. Oprócz tego może podrażniać żołądek – trzeba pilnować, żeby nie stała się także sensacją żołądkową 😉

U małych dzieci (poniżej 1 r.ż., a także o tych, które nie miały do tej pory styczności z czarnuszką) należy zaczynać stopniowo, od dosłownie kropelki, najlepiej z jakimś posiłkiem.

Olej z czarnuszki można podawać już poniżej 1 r.ż. – wtedy zaczynamy od tych kropelek. Potem stopniowo, stopniowo, aż pójdzie jak z górki 🙂 Przyzwyczajanie dziecka do smaku czarnuszki wcale nie jest takie łatwe, ale zobaczycie – w przyszłości wynikną z tego same korzyści. Trzymam za Was kciuki 🙂

Zdrowotności!

Marcin

Pan Tabletka

P.S. Czy znasz już przepis na najpyszniejszy syrop na przeziębienie? Nie? Wejdź tutaj!

czarny miód od Pana Tabletki
Czarny miód od Pana Tabletki
Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przepisy

Olej z czarnuszki – jak podawać, czyli dwa sposoby na czarnuszkowe czary-mary

Czytaj dalej
Przepisy

Syrop z cebuli – przepis Pana Tabletki

Czytaj dalej
Przepisy

Biały Napar od Pana Tabletki – przepis na przeziębienia i wygrzanie

Czytaj dalej
Przepisy

Domowe i sprawdzone sposoby na przeziębienie

Czytaj dalej
Przepisy

SEZON NA… CZARNY BEZ (KWIATY)

Czytaj dalej