Przepisy 04.04.2023

Syrop z sosny – najlepszy przepis

Syrop z sosny, znany także jako syrop pini, od łacińskiej nazwy tej rośliny (Pinus sylvestris)- jak go przygotować w samemu w domu? Dlaczego warto mieć go w domowej apteczce? Co możesz wyleczyć z jego pomocą? Czy można podawać go na kaszel u dzieci? W tym wpisie podzielę się moim sprawdzonym (nieskromnie napiszę, że najlepszym!) przepisem na domowy syrop z sosny. Zdradzę też tipy na jego przechowywanie tak, żeby się nie zepsuł.

Syrop z pędów sosny – właściwości

Co zawiera syrop z sosny?

***

Dlaczego tak lubię syrop z sosny?

Niewątpliwie jest to swego rodzaju prymus w mojej domowej apteczce. Syrop z pędów sosny działa:

Sami widzicie, że warto po niego sięgać w sezonie na kaszel i gluty. Ja go uwielbiam – nie tylko za prozdrowotne działanie, ale też za zapach. Co tu ukrywać – on po prostu pachnie lasem 🌲🌳🌲 I sosną oczywiście.

A jeśli chcecie wiedzieć więcej o samej sośnie🌲to koniecznie zajrzyjcie tutaj (klik!).

***

Syrop z sosny – na co go stosować?

Stosujemy go wspomagająco na kaszel każdego rodzaju – czyli i suchy i mokry.

***

Jak zbierać pędy sosny na syrop pini?

Do syropu najlepiej zbierać pędy o długości 7-15 cm, miękkie i niezdrewniałe (pojawiają się w maju📅). Urywaj tylko pędy boczne (nie wszystkie) – dzięki temu nie zrobisz krzywdy drzewu i nie zaburzysz jego wzrostu.

A z pozostałości po syropie (pędach z resztkami syropu) możemy zrobić kolejny przepis – nalewkę sosnową „z odzysku” (czyli zero waste ;)) – ale to już zupełnie inna historia 😉 Jeśli chcesz wiedzieć więcej, to zerknijcie tutaj (klik!).

***

Jak zrobić syrop z pędów sosny?

Przepis

Dla kogo

Dla dorosłych i dzieci powyżej 6. roku życia.

Propozycja podania

1 łyżeczka 1-3 razy dziennie, w razie potrzeby.

Składniki (na 5-litrowy słój)

1 kg pędów sosny
1 kg brązowego cukru
W wersji dla dorosłych:
3-5 łyżek spirytusu na 1 l syropu

Przygotowanie
  • Młode pędy sosny zostaw na godzinę na słońcu, żeby wyszły z nich wszystkie żyjątka.
  • Pędy zasypuj w słoju cukrem warstwowo (warstwa pędów – warstwa cukru itd.).
  • Jeśli robisz syrop dla dorosłych, dodaj spirytus.
  • Słoik dokładnie zakręć.
  • Odstaw do „naciągnięcia” na 2-3 tygodnie (przez pierwsze dni w słońcu, żeby cukier się rozpuścił; potem możesz przełożyć w inne miejsce.
  • Po upływie wyznaczonego czasu odcedź powstały syrop przez gazę.
  • Przelej do wyparzonych słoików i zapasteryzuj przez 15 minut.
  • Przechowuj w chłodnym miejscu.
  • Zamiast młodych pędów sosny możesz użyć 1 kg zielonych szyszek sosny. Pamiętaj tylko, żeby przed zasypaniem ich cukrem pokroić je w plastry.
  • Syrop, który powstanie, musi w całości przykrywać pędy, bo inaczej może spleśnieć. W razie czego dosyp więc cukru. Cukier ułatwia ekstrakcję cennych składników i zabezpiecza przed zepsuciem. Codziennie otwórz słój, wymieszaj od dołu, ubij pędy, aby wycisnąć z nich trochę więcej soku i całość przewietrz. Potrząsaj też słojem, aby cukier lepiej się rozpuszczał.
  • Niestety, ten syrop lubi pleśnieć. Wobec tego do przygotowania możesz zastosować metodę litrowych słojów: zamiast jednego 5-litrowego słoju użyj pięciu 1-litrowych. Dzięki temu nawet jeśli jedna porcja syropu spleśnieje, to reszta ma szansę przetrwać 😉
  • W wersji dla dorosłych obecność alkoholu zapobiega pleśnieniu i poprawia ekstrakcję.
  • Pędy pozostałe po odsączeniu syropu można wykorzystać do zrobienia zdrowotnej nalewki sosnowej (przepis znajdziesz w Zdrowniku). Jeśli masz taki zamiar, to nie przykładaj się zbyt gorliwie do odciskania syropu – nalewka będzie lepsza 😉

Czy syrop z pędów sosny trzeba pasteryzować?

W przypadku tego przepisu na syrop z pędów sosny pasteryzacja nie jest konieczna – pod warunkiem, że syrop został dobrze zrobiony i jest w nim wystarczająca ilość cukru. Ja zalecałbym jednak krótką pasteryzację (15 minut) – dla bezpieczeństwa.

***

Zdrowy rozsądek przede wszystkim, czyli zadbaj o środowisko!

Dla mnie najważniejsze jest jednak, żeby przy przygotowywaniu takich przepisów jak ten na syrop z sosny, nie robić krzywdy naturze.

I tak naprawdę mamy tutaj dwa sposoby na takie zrównoważone traktowanie natury: albo zbierzesz wyłącznie młode, zielone szyszki sosnowe (ich zbiór nie ogranicza wzrostu drzewa, ale wtedy zbiór będzie odrobinę później – w lipcu), albo zbierzesz młode pędy w przydomowych ogródkach.

Pamiętaj koniecznie, żeby nie zbierać pędów na obszarach chronionych i w Lasach Państwowych!

***

Zdrowotności!

Pan Tabletka

P.S. A skoro o kaszlu mowa… Tutaj vademecum wiedzy o kaszlu u dzieci (klik!) i o syropach na kaszel (klik!).

Sklep

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"

KUP W SKLEPIE
Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przepisy

Syrop tymiankowy – najlepszy przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Jak podawać olej z czarnuszki? Przepis na zdrowe shoty

Czytaj dalej
Przepisy

Wcierka na włosy z kozieradki – prosty przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Napar z jabłka i rozmarynu – pyszna jesienna herbatka

Czytaj dalej
Przepisy

Syrop z owoców pigwowca – przepis

Czytaj dalej