Zioła 17.10.2023

Dereń jadalny i jego owoce – na co go stosować?

Dereń jadalny, zwany również dereniem właściwym, jest dość zapomnianym krzewem. Kiedy myślimy o krzewie owocowym, przeważnie w pierwszej kolejności na myśl przychodzi nam dzika róża. O dereniu pomyślimy rzadko, by nie powiedzieć wcale – i całkiem niesłusznie, bo z jego owoców również możemy pozyskać różnego rodzaju przetwory. Pozostaje tylko pytanie, w jakiej sytuacji się one sprawdzą – na to postaram Ci się odpowiedzieć w poniższym wpisie.

Dereń jadalny – na co stosować?

Dereń ma kilka różnych działań leczniczych, a ich profil jest uzależniony od tego, którą część krzewu wykorzystamy. 

Kora derenia ma działanie przeciwgorączkowe. Napary z niej są stosowane w leczeniu malarii. Dodatkowo, przypisuje się jej działanie wzmacniające na żołądek oraz gaszące pragnienie.

Natomiast kwiaty derenia bywają wykorzystywane w leczeniu biegunek.

Głównym surowcem pozyskiwanym jednak z derenia jadalnego są jego owoce. Są one bogatym źródłem irydoidów, antocyjanów oraz flawonoidów. Najczęściej wykorzystuje się je w leczeniu biegunek, stanów zapalnych jelit, gorączki, a także w przypadku infekcji dróg moczowych i kamicy nerkowej. 

Na ten moment, trwają również badania pod kątem ich działania w cukrzycy typu drugiego.

Czy każdy dereń jest jadalny?

Jak to często w świecie roślin bywa, nie każdy gatunek będący przedstawicielem tego samego rodzaju ma takie samo działanie lub jest tak samo bezpieczny dla naszego organizmu.Tak samo jest w przypadku dereni. Tylko dwa derenie mają jadalne owoce – dereń właściwy i dereń lekarski (łac. C. officinalis). W parkach można również spotkać derenia świdwę (łac. C. sanguinea), którego owoce nie są jadalne. Można je jednak łatwo odróżnić – mają  czerwono-fioletową barwę.

    Dereń charakteryzuje się bardzo wytrzymałym drewnem o jasnej barwie, właśnie dlatego jest sadzony jako żywopłoty. Pod względem gastronomicznym nie jest to popularna w naszym kraju roślina. Sprawa inaczej ma się na wschodzie, gdzie jest on niezwykle ceniony. Pozyskuje się z niego sorbet (z perskiego – trunek) – jest to orzeźwiający mrożony napój z sokiem owocowym.

***

Jak wygląda dereń jadalny?

gatunek: Dereń jadalny (łac. Cornus mas)
rodzina: dereniowate (łac. Cornaceae)

Dereń jadalny jest uważany za krzew lub małe drzewko – przeważnie osiąga wysokość od 2 do 6 metrów. Bardzo rzadko zdarza się jednak, że może urosnąć nawet do 8 metrów. 

Ma on naprzemianległe liście o eliptyczno-podłużnym kształcie, co więcej są one długo zaostrzone, a na ich spodniej stronie znajdują się włoski – przypominają one w pewien sposób wełnę. Kwiaty derenia charakteryzują się czterokrotną budową. Są zebrane w proste baldachy, oraz posiadają 4 listki okrywające – przeważnie żółtozielone.

Gdzie możemy znaleźć derenia jadalnego?

Dereń jadalny występuje głównie w Europie Środkowej i Południowej. Bardzo rzadko można go również spotkać na południu Niemiec. Niestety w Polsce nie występuje on naturalnie, co jednak nie oznacza, że nie możemy na niego natrafić. 

Dereń jest krzewem często sadzonym w parkach, a nawet w przydomowych ogrodach.

Jeśli jesteśmy na wakacjach i chcemy znaleźć derenia jadalnego, to powinniśmy szukać w słonecznych i suchych zaroślach, czy też w lasach liściastych. Preferuje gleby skaliste, gliniane, czy też te bogate w wapń.

Kiedy kwitnie i owocuje dereń?

Kwiaty derenia pojawiają się przeważnie w marcu (a w niektórych przypadkach nawet już w lutym) i są obecne aż do kwietnia. Na uwagę zasługuje fakt, że dzieje się to jeszcze przed pojawieniem się liści.

Jeżeli natomiast chcemy zdobyć jego owoce, które świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju domowych przetworach, musimy poczekać aż do września – to wtedy dereń wykształca czerwone owoce zebrane w niewielkie grona. Na ich pozyskanie mamy czas aż do października.

Zdrowotności!

Pan Tabletka

P.S. Wspomniałem w tym wpisie dziką różę. Jeśli chcesz się dowiedzieć o niej więcej, zapraszam tutaj (klik!).

P.S. 2 Czy zaopatrzyliście się już w zapasy składników na Biały Napar (klik!), Złote Mleko (klik!) i Turborosół (klik!)? Jeśli nie to gorąco zachęcam!

Źródła

1.Grau J., Jung R., Munker B.: Leksykon przyrodniczy. Zioła i owoce leśne, Świat Książki, Warszawa, 1996, s. 28.
2. Hosseinpour-Jaghdani F., Shomali T., Gholipour-Shahraki S., Rahimi-Madiseh M., Rafieian-Kopaei M.: Cornus mas: a review on traditional uses and pharmacological properties. Journal of Complementary and Integrative Medicine, 2017, 14(3). 
3. Kremer B. P.: Przewodnik. Drzewa i Krzewy. Wyd. Multico, Warszawa, 1998, s. 34.

Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Zioła

Napar z jabłka i rozmarynu – pyszna jesienna herbatka

Czytaj dalej
Zioła

Jak wygląda barwinek pospolity? Jakie ma właściwości lecznicze?

Czytaj dalej
Zioła

Kilka słów o buku zwyczajnym. Na co był stosowany?

Czytaj dalej
Zioła

Jeżyny i ich właściwości. Sok z jeżyn i nalewka z jeżyn.

Czytaj dalej
Zioła

Głóg jednoszyjkowy i głóg dwuszyjkowy – jak je odróżnić?

Czytaj dalej