Jeżyna fałdowana to kolejna roślina, która kojarzy mi się z dzieciństwem, pamiętam jak całą rodzinką zbieraliśmy leśne jeżyny na pyszny domowy sok. Hmm, w sumie jakby się tak zastanowić, to mam sporo miłych wspomnień związanych z domem i ziółkami. Ale wróćmy do jeżyny.
Spis treści
Liście jeżyny fałdowanej są surowcem głównie garbnikowym, oprócz tego zawierają proantocyjanidyny i kwasy organiczne.
Wykazują działanie:
Owoce jeżyny są bogatym źródłem cukrów, antocyjanów – stąd ciemny kolor owoców, kwasów organicznych, pektyn i witaminy C.
Liść jeżyny fałdowanej ze względu na obecność garbników dobrze sprawdzi się jako środek stosowany w:
Owoce jeżyny możemy wykorzystać do produkcji domowych przetworów, takich jak sok z jeżyn, dżemy czy nalewka z jeżyn.
Stosować 3-4 razy dziennie po pół szklanki do picia lub do przemywania skóry.
Sok z jeżyn można popijać z wodą lub stosować jako dodatek do herbaty.
Sok z jeżyn to świetny, rozgrzewający dodatek do herbaty, sprawdzi się na pewno na początku przeziębienia lub jako poprawiacz nastroju w zimne, jesienne i zimowe dni. Tak samo podziała sok z malin – a przepis na sok z malin znajdziesz tutaj (klik!). Jeśli natomiast interesuje Cię, jakie właściwości lecznicze posiada malina, zerknij tutaj (klik!).
Uwaga! To przepis tylko dla dorosłych. Nie jest trudny w wykonaniu i nie ma przy tym dużo roboty.
Będziesz potrzebować:
Wykonanie:
Co do odwarów z liści jeżyny u kobiet w ciąży i karmiących należy zachować ostrożność – najlepiej skonsultować stosowanie z lekarzem.
Tak samo u dzieci, nie ma tu jakichś konkretnych ograniczeń wiekowych – trzeba tu podejść zdroworozsądkowo. Na zaburzenia żołądkowo-jelitowe u dzieci są inne, dużo skuteczniejsze preparaty.
Co do owoców i przetworów z owoców to spokojnie można je podawać nawet małym dzieciom, są fajnym uzupełnieniem posiłków. Oczywiście nie mówię tu o nalewkach – to tylko dla dorosłych i w rozsądnych ilościach.
***
gatunek: Jeżyna fałdowana (łac. Rubus plicatus)
rodzina: różowate (łac. Rosaceae)
Jeżyna to krzew kolczasty, zazwyczaj dorastający do 1,5 m wysokości. Ma długie, czerwone, płożące się po ziemi pędy, w które można się nieźle zaplątać przedzierając się przez leśne gęstwiny :). Liście jeżyny są pierzastozłożone, od spodu jasne, mocno owłosione, u góry zaś ciemno zielone. Owoce jeżyny są czarne, złożone z kilkunastu małych kuleczek – są bardzo smaczne, pojawiają się w sierpniu. Jeżyna zakwita od czerwca do lipca, a jej kwiaty są białe i niepozorne.
Jeżynę fałdowaną bez trudu znajdziemy w lasach, na miedzach, w zaroślach i przydrożach. Powszechnie występuje na terenie całej Europy, na terenach nizinnych i w dolnych partiach gór.
Surowcem leczniczym, pozyskiwanym z jeżyny są jej liście (łac. folium Rubi fruticosi). Liście zbierane są nie tylko z jeżyny pofałdowanej, ale i z innych gatunków równocennych, ponieważ często tworzy ona mieszańce międzygatunkowe. Liście najlepiej zbierać od maja do sierpnia, a następnie suszyć w suchym i przewiewnym miejscu.
Można, i nawet trzeba zbierać też owoce jeżyny 🙂 a potem zrobić z nich sok. Na jeżyny wybieramy się od sierpnia do września, przed zbiorem warto się zabezpieczyć środkami na owady i zabrać ze sobą rękawiczki, ponieważ można się mocno pobrudzić podczas zbierania. A takie plamy ciężko schodzą – wiem, co mówię 🙂
Oczywiście, że tak, i nawet nie jest to trudne zadanie. Krzaczki jeżyny możemy zakupić w sklepach ogrodniczych czy przez internet. Lubi jasne, nasłonecznione stanowiska osłonięte od wiatru. Można ją uprawiać zarówno na balkonie, jak i w domowym ogródku, a najlepiej rośnie na podporach.
Zdrowotności!
Pan Tabletka
P.S. Sezon na przeziębienia się już zaczął – polecam zaopatrzyć się w zapasy składników do przygotowywania Białego Naparu (klik!), Turborosołu (klik!) i Złotego Mleka (klik!).
1.Ożarowski, A., Jaroniewski, W. and Płuciennik, A., 1989. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Warszawa: Instytut Wydawniczy Zwiazków Zawodowycyh, s. 184-185.
2. Kohlmünzer, S., Farmakognozja. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, s. 251