Przyprawy 29.07.2023

Majeranek na kaszel. Czy działa?

Czy majeranek działa na kaszel? Jakie ma właściwości? No dobrze, przyznam się, że majeranek to jedna z moich ulubionych przypraw, a najbardziej kojarzy mi się z grochówką, gotowaną przez moją mamę w dzieciństwie, do której nie szczędziła majeranku, i to nie bez powodu – ale o tym później. 

Gdzie występuje majeranek?

Majeranek to roślina wielu imion. Jest nazywany lebiodką majerankiem (łac. Origanum Majorana) lub majerankiem ogrodowym (łac. Majorana hortensis). Jedno jest pewne – pochodzi z rodziny jasnotowatych (łac. Lamiaceae). Występuje od Indii, przez Arabię i Egipt, aż po obszar Morza Śródziemnego. Uprawiana jest w Azji, Ameryce i Europie, a także w Polsce.

Przyprawę stanowią zielone pędy majeranku, zarówno łodygi, jak i liście. Można go zbierać dwa razy do roku: tuż przed kwitnieniem, ścinając około 5 cm nad gruntem, oraz po zakwitnięciu. Listki najlepiej oberwać przed dodaniem ich do potrawy – zachowują wówczas najwięcej aromatu. Przechowuje się je w szczelnie zamkniętych pojemnikach.  

To co tygryski lubią najbardziej, czyli majeranek w kuchni

W kuchni wykorzystuje się całe pędy majeranku. Ich aromat pochodzi z połączenia terpineolu, linalolu i sabinenu, a także flawonoidów, glikozydów, kwasów fenolowych i triterpenów. Razem dają kwiatowo-cytrusowo-drzewno-sosnową mieszankę smaków i zapachów. Majeranek najczęściej dodawany jest do pieczonych mięs, ziemniaków oraz do potraw z roślin strączkowych, np. do wyżej wspomnianej grochówki. 

Majeranek – właściwości

I tutaj płynnie przejdziemy do właściwości leczniczych majeranku. Roślina bowiem jest doskonałym środkiem, poprawiającym trawienie – co jest niezmiernie ważne w przypadku tłustych potraw czy roślin strączkowych. Majeranek zwiększa wydzielanie soków trawiennych i rozluźnia mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Oprócz tego roślina wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Majeranek stosowany jest także jako dodatek do kąpieli przy trudno gojących się ranach, do płukania jamy ustnej i gardła w celu zmniejszenia obrzęku błony śluzowej. 

Majeranek na kaszel i maść majerankowa

Majeranek jest także głównym składnikiem tzw. maści majerankowej, która jest stosowana w przypadku łagodnego kataru, w szczególności u dzieci powyżej 1. roku życia, ale także u dorosłych – maść majerankową rozsmarowuje się pod nosem – zmniejsza to obrzęk nosa oraz wspomaga gojenie skóry wokół nosa. W końcu każdy z nas doskonale wie, w jakim jest stanie po tygodniu wycierania nosa w chusteczkę. Maści majerankowej używa się także do delikatnego masażu brzuszka maluszka, szczególnie w przypadku kolki. Wciera się ją wówczas zgodnie z ruchem wskazówek zegara, w kierunku jelita grubego. 

Majeranku nie wolno stosować długotrwale ze względu na zawartość arbutyny i hydrochinonu – w badaniach na zwierzętach związek jest karcynogenny, a stosowany miejscowo powoduje depigmentację skóry.

A w temacie kaszlu, zapraszam do zapoznania się z innymi wpisami:

Majeranek w ciąży?

Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać stosowania majeranku – dalej brakuje badań na temat jego bezpieczeństwa u tych pacjentek.

Zdrowotności

Pan Tabletka

P.S. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o innych przyprawach, to zapraszam do wpisu o melisie (klik!), szafranie (klik!) czy rozmarynie (klik!).

Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przyprawy

Lubczyk – właściwości (przyprawa miłości?)

Czytaj dalej
Przyprawy

Szałwia lekarska – właściwości lecznicze

Czytaj dalej
Przyprawy

Co czosnek niedźwiedzi ma wspólnego z niedźwiedziem i dlaczego warto go jeść? – Pan Tabletka

Czytaj dalej
Przyprawy

Szafran – do czego jest dodawany? Właściwości lecznicze

Czytaj dalej
Przyprawy

Gałka muszkatołowa – do czego jej używać?

Czytaj dalej