Mam dla Was przepis, na myśl o którym od razu czuję ciepełko w brzuchu 🙂 Oczywiście chodzi o rosół! Ale jak przygotować to cudowne, polskie, tradycyjne, niedzielne danie w wersji turbo? Najlepiej zrobić wszystko tak, jak robiła Twoja prababcia lub babcia, a następnie dodać to i owo z przepisu na japoński ramen. Proste? Proste! Zapraszam po przepis na #turborosół.
Spis treści
Kiedy czuję się osłabiony lub przeziębiony (lub wtedy gdy „kręcą” się koło nas zimowe gluty, gile i różne inne paskudztwa), zawsze nastawiam rosół. A kiedy robi się bardzo źle, to na tym rosole ogarniamy barszcz czerwony (klik!).
Dlaczego?
Odpowiedź jest prosta. W obliczu choroby warto wybierać dania, które są mega wartościowe i pozwalają szybko wzmocnić organizm, a rosół (w szczególności Turborosół) niewątpliwe zalicza się do tej kategorii.
Wychodzę z założenia, że najlepszym sposobem wdrażania nowych, dobrych nawyków i przepisów jest metoda małych kroczków, która także sprawdza się w tej doskonałej recepturze. W #turborosole dopuszczamy się inspirowanej ramenem modyfikacji klasycznego babcinego rosołu, przez co Turborosół staje się rodzimą wersją azjatyckiego ramenu.
No dobrze, tyle wstępu. Jak zatem przygotować Turborosół?
W wersji ostrej z chilli, a także z grzybami – dla dorosłych. A na pytanie czy dzieci mogą jeść grzyby odpowiadam w swoim wpisie, do którego link znajdziesz na końcu opracowania
No oczywiście, że na obiad! A tak na serio to podczas choroby można pić taki rosół kilka razy dziennie – nie tylko w formie zupy, ale raczej jako „odżywczy napar”.
3-5 marchewek
1 korzeń pietruszki
1 por
3-5 zgniecionych ząbków czosnku
pół dużego selera
2 cebule (można je opalić wcześniej dla podbicia smaku i koloru)
pęczek zieleniny (seler, pietruszka, lubczyk)
5-centymetrowy kawałek imbiru
Przyprawy
Przy przygotowywaniu Turborosołu zachęcam Cię do korzystania z mojego autorskiego zestawu ulubionych przypraw (klik!). Są to starannie wybrane przeze mnie zioła i przyprawy, których sam używam w kuchni najczęściej. Tylko z najlepszych dostaw – pyszne, aromatyczne i esencjonalne.
Wsad mięsny
Dodatki do wyłożenia na talerz
(oczywiście nie trzeba ich mieć wszystkich – miksuj i łącz do woli)
I wszystko to, co sobie jeszcze wymarzysz 🙂
Przepis na polski rosół, jak i na inny, znany Ci już przepis na Złote Mleko (sprawdzony przepis i gotowiec podsyłam w moich wcześniejszym wpisie (klik!) to najbardziej domowe ze wszystkich domowych przepisów na walkę z przeziębieniem i ogólnie – dla wzmocnienia organizmu. Przyda się w tym trudnym i wymagającym okresie wszędobylskich zarazków i infekcji.
Pozostaje mi tylko życzyć dużo zdrowia (i smacznego)!
Pan Tabletka
PS. 1. Więcej przepisów, w formie mini vademecum, znajdziesz tu (klik!).
PS. 2. Już wkrótce pojawi się moja nowa książka Gorączka-przewodnik dla rodziców” – klik!. Książka pojawi się już w lutym, ale już dziś możesz zapisać się na listę by móc zakupić ją wcześniej i zagłosować w „plebiscycie” na najlepszy projekt okładki mojej nowej książki ;).
PS. 3. Poświąteczne wyprzedaże również u Pana Tabletki, by dowiedzieć się więcej, zajrzyj tu (klik).
I końcowe PS. 4. Czy dzieci mogą jeść grzyby?