Przepisy 03.01.2023

Turborosół – czyli polski ramen od Pana Tabletki

Mam dla Was przepis, na myśl o którym od razu czuję ciepełko w brzuchu 🙂 Oczywiście chodzi o rosół! Ale jak przygotować to cudowne, polskie, tradycyjne, niedzielne danie w wersji turbo? Najlepiej zrobić wszystko tak, jak robiła Twoja prababcia lub babcia, a następnie dodać to i owo z przepisu na japoński ramen. Proste? Proste! Zapraszam po przepis na #turborosół.

Na co działa Turborosół?

Kiedy czuję się osłabiony lub przeziębiony (lub wtedy gdy „kręcą” się koło nas zimowe gluty, gile i różne inne paskudztwa), zawsze nastawiam rosół. A kiedy robi się bardzo źle, to na tym rosole ogarniamy barszcz czerwony (klik!).

Dlaczego?

Odpowiedź jest prosta. W obliczu choroby warto wybierać dania, które są mega wartościowe i pozwalają szybko wzmocnić organizm, a rosół (w szczególności Turborosół) niewątpliwe zalicza się do tej kategorii.

Wychodzę z założenia, że najlepszym sposobem wdrażania nowych, dobrych nawyków i przepisów jest metoda małych kroczków, która także sprawdza się w tej doskonałej recepturze. W #turborosole dopuszczamy się inspirowanej ramenem modyfikacji klasycznego babcinego rosołu, przez co Turborosół staje się rodzimą wersją azjatyckiego ramenu.

No dobrze, tyle wstępu. Jak zatem przygotować Turborosół?

Przepis

Dla kogo

W wersji ostrej z chilli, a także z grzybami – dla dorosłych. A na pytanie czy dzieci mogą jeść grzyby odpowiadam w swoim wpisie, do którego link znajdziesz na końcu opracowania

Propozycja podania

No oczywiście, że na obiad! A tak na serio to podczas choroby można pić taki rosół kilka razy dziennie – nie tylko w formie zupy, ale raczej jako „odżywczy napar”.

Składniki (w wersji klasycznej na 5-litrowy garnek)

3-5 marchewek
1 korzeń pietruszki
1 por
3-5 zgniecionych ząbków czosnku
pół dużego selera
2 cebule (można je opalić wcześniej dla podbicia smaku i koloru)
pęczek zieleniny (seler, pietruszka, lubczyk) 5-centymetrowy kawałek imbiru

Przygotowanie
  • Rozmroź mięso, oczywiście jeśli jest mrożone.
  • Mięso opłucz i włóż do garnka, w którym będziesz gotować rosół.
  • Garnek zalej wodą, najlepiej do przykrycia mięsa.
  • Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  • Wrzuć następnie wszystkie wcześniej obrane warzywa i przyprawy (poza solą, którą dokładamy na samym końcu).
  • Całość gotuj na małym ogniu przez kolejne 2-3 godziny (można gotować nawet do 6 godzin, pamiętaj tylko, że w razie potrzeby w trakcie gotowania trzeba uzupełnić wodę).
  • Na końcu wywar posól do smaku.
  • Wybrane składniki ułóż na talerzu, po czym zalej (już na stole) odcedzonym i wrzącym wywarem. Voilà :).

Turborosół – dodatki od Pana Tabletki

Przyprawy

Przy przygotowywaniu Turborosołu zachęcam Cię do korzystania z mojego autorskiego zestawu ulubionych przypraw (klik!). Są to starannie wybrane przeze mnie zioła i przyprawy, których sam używam w kuchni najczęściej. Tylko z najlepszych dostaw – pyszne, aromatyczne i esencjonalne.

Wsad mięsny

Dodatki do wyłożenia na talerz

(oczywiście nie trzeba ich mieć wszystkich – miksuj i łącz do woli)

I wszystko to, co sobie jeszcze wymarzysz 🙂

  • Żeby nie było, że przepis dedykujemy tylko mięsożercom, to oczywiście #turborosół można też przygotować w wersji vege. Zamiast mięsa użyj wówczas grzybów np. shitake lub naszych rodzimych prawdziwków. Jeśli grzyby są suszone, to namocz je dzień wcześniej, a potem gotuj co najmniej do pełnej miękkości.
  • Wywar w wersji vege możesz doprowadzić do smaku 2-3 łyżkami oleju sezamowego lub oliwy z oliwek, pastą miso, sosem sojowym, mirin oraz pastą tahini. Z resztą po podobne przyprawy możesz sięgnąć zawsze gdy znudzi Ci się smak tradycyjnego rosołu, nie tylko w wersji vege.
  • Jeśli na talerz wyciśniesz czosnek i imbir, zwróć uwagę, żeby całość zalać wrzącym klarownym wywarem. To pozwoli wydobyć cenne właściwości i smak potrawy.
  • Sprawdź, czy grzyby. których używasz, są dobrze ugotowane i pochodzą z pewnego źródła. Jeśli nie znasz się na grzybach, odpuść sobie.
  • Warto zwrócić uwagę na wygląd i estetykę dodatków. Masz niepowtarzalną możliwość skomponowania kolorowego dania o różnych fakturach i konsystencjach. I to dosłownie. Możesz np. połączyć delikatny makaron z zieloną cebulką, czerwoną papryczką, brunatnymi nori i grzybami. Mniam, palce lizać!

Turborosół – podsumowanie

Przepis na polski rosół, jak i na inny, znany Ci już przepis na Złote Mleko (sprawdzony przepis i gotowiec podsyłam w moich wcześniejszym wpisie (klik!) to najbardziej domowe ze wszystkich domowych przepisów na walkę z przeziębieniem i ogólnie – dla wzmocnienia organizmu. Przyda się w tym trudnym i wymagającym okresie wszędobylskich zarazków i infekcji.

Pozostaje mi tylko życzyć dużo zdrowia (i smacznego)!

Pan Tabletka

PS. 1. Więcej przepisów, w formie mini vademecum, znajdziesz tu (klik!).
PS. 2. Już wkrótce pojawi się moja nowa książka Gorączka-przewodnik dla rodziców” – klik!. Książka pojawi się już w lutym, ale już dziś możesz zapisać się na listę by móc zakupić ją wcześniej i zagłosować w „plebiscycie” na najlepszy projekt okładki mojej nowej książki ;).
PS. 3. Poświąteczne wyprzedaże również u Pana Tabletki, by dowiedzieć się więcej, zajrzyj tu (klik).
I końcowe PS. 4. Czy dzieci mogą jeść grzyby?

Sklep

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"

KUP W SKLEPIE
Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Przepisy

Syrop z owoców pigwowca – przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Najlepszy sok z malin – przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Lemoniada z kwiatów bzu czarnego – numer 1 na upalne dni – przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Syrop z sosny – najlepszy przepis

Czytaj dalej
Przepisy

Rumiankowo-szałwiowy napar z nutą mięty – przepis na domową płukankę na gardło

Czytaj dalej