Borówka czernica – jakie ma właściwości i zastosowanie? Czy borówka czernica działa na oczy? Jakie właściwości mają liść borówki czernicy i owoc borówki czernicy? Ten wpis, jak głosi tytuł, będzie o borówce czernicy, czyli popularnych czarnych jagodach (albo borówkach, zależy z której części Polski jesteś ;)).
Spis treści
Jak zawsze, rozpoczynamy od konkretów, czyli właściwości leczniczych. Na początek owoce borówki czernicy, które są wykorzystywane o wiele częściej niż liście. Głównym składnikiem odpowiedzialnym za właściwości lecznicze owoców borówki czernicy są garbniki, czyli grupa substancji działających przeciwzapalnie i ściągająco.
Ha, ale co to oznacza?
Najprościej mówiąc garbniki tworzą połączenia z cząsteczkami białek na skórze czy błonach śluzowych ”ściągając” je do siebie i wytwarzając tym samym taką jakby warstwę ochronną. (Pewnie nie raz zdarzyło Ci się pić zbyt długo parzoną herbatę, taką gorzkawą, która sprawiała, że w ustach robiło się “sucho” – to właśnie działanie garbników, które wykorzystuje się w leczeniu biegunek.)
Według niektórych źródeł większe dawki naparów z borówki czernicy (ok. 5 szklanek na dobę) działają przeciwrobaczo – tu bym jednak uważał, bo jak przesadzisz z dawką to możesz się “zablokować”.
W przypadku pasożytów lepiej nie kombinować i udać się do lekarza, zwłaszcza jeśli sprawa dotyczy Twojego dziecka!
Świeże i suszone owoce wpływają korzystnie na wzrok ze względu na obecność związków o nazwie antocyjany. Wzmacniają małe naczynie krwionośnie w gałce ocznej i poprawiają mikrokrążenie.
Liście borówki czernicy też są bogate w garbniki, a napary z nich działają podobnie jak owoce.
Świeże czy suszone owoce, a także odpowiednio przygotowane napary możesz zastosować w łagodzeniu biegunek różnego pochodzenia. Napary z liści stosujemy, podobnie jak owoce, jako środek przeciwbiegunkowy.
Więcej o biegunce znajdziesz tutaj:
Fajnie sprawdzą się też jako dodatkowe uzupełnienie terapii w przypadku problemów ze wzrokiem spowodowanych zaburzeniami w krążeniu w gałce ocznej, jaskrze czy zespole suchego oka.
Jako tradycyjny produkt leczniczy owoc borówki czernicy stosuje się też w dolegliwościach, takich jak uczucie ciężkości nóg czy przy tak zwanych pajączkach.
Nie możemy pominąć najważniejszego, czyli kulinarnego zastosowania świeżych owoców borówki. Ja dodaję je często do owsianki czy naleśników. Wedle uznania 🙂
Świeże owoce borówki możesz zjeść same lub jako dodatek do innych potraw/dań, oczywiście wcześniej należy je umyć!
Z suszonych owoców możesz przygotować napar – wystarczy 1 łyżkę stołowa owoców zalać szklanką wrzącej wody i odstawić pod przykryciem około 15 min, ostudzić i gotowe.
Standardowo nie zaleca się stosowania borówki czernicy u kobiet w ciąży i karmiących piersią ze względu na brak badań na tej grupie. Odwarów i naparów nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią i dzieciom. Jednak kilka świeżych owoców do owsianki nie zaszkodzi, wszystko rozbija się o ilość.
Nie powinno się też łączyć owoców borówki z lekami przeciwzakrzepowymi i kwasem acetylosalicylowym, czyli popularną Polopiryną czy Aspiryną, bo może to zwiększyć ryzyko krwawień.
***
gatunek: Borówka czernica (łac. Vaccinium myrtillus)
rodzina: wrzosowate (łac. Ericaceae)
Borówka czernica to mała krzewinka o drobnych listkach i różowo-zielonych kwiatach w kształcie beczułek. Jej owoce to granatowo czarne kuleczki z licznymi nasionami w środku pokryte niebieskawym woskowym nalotem.
Borówka czernica popularnie występującej w lasach iglastych, na polanach czy torfowiskach – nie będziesz miał/a problemu z jej odnalezieniem 🙂
Z borówki czernicy pozyskuje się w zasadzie dwa surowce: dojrzałe owoce (Fructus Myrtilii), które możemy stosować świeże bądź suszone, oraz liście (Folium Myrtilii), choć te są mniej popularne.
Jak je pozyskać? Nie ma tu żadnej filozofii – po prostu idziemy do lasu (oczywiście wcześniej należy się odpowiednio zabezpieczyć przed kleszczami, komarami i innymi paskudami) i zbieramy. Chociaż z doświadczenia wiem, że samodzielne zbieranie jagód nie należy do najprzyjemniejszych na świecie, to warto spróbować, chociaż raz.
Jeśli ktoś nie wie jak wyglądają (ale myślę, że raczej nie ma takich osób) to lepiej nie zbierać ich samemu, możesz je kupić jako gotowy surowiec w sklepie zielarskim czy aptece. Ale skupmy się tu na samodzielnym zbiorze.
Na jagody możesz się wybrać od czerwca aż do września. Potem takie owoce albo zjadamy na świeżo, robimy soki, konfitury albo po prostu suszymy. Można to zrobić w piekarniku w temperaturze tak mniej więcej 50-60 stopni.
Młode liście borówki czernicy zbieraj od wczesnej wiosny do końca czerwca, a następnie suszymy.
Istnieje też opcja samodzielnej uprawy borówki w ogródku czy nawet na balkonie, jednak stanowi to pewne wyzwanie ze względu na spore wymagania glebowe.
Zdrowotności!
Pan Tabletka
P.S. A jeśli szukasz ziół na trawienie, to polecam Ci moje wpisy o cykorii podróżnik (klik!), mięcie pieprzowej (klik!) i kurkumie (klik!).