Wiedza 24.04.2023

Borówka czernica – jakie ma właściwości i jak działa?

Borówka czernica – jakie ma właściwości i zastosowanie? Czy borówka czernica działa na oczy? Jakie właściwości mają liść borówki czernicy i owoc borówki czernicy? Ten wpis, jak głosi tytuł, będzie o borówce czernicy, czyli popularnych czarnych jagodach (albo borówkach, zależy z której części Polski jesteś ;)).

Borówka czernica – właściwości lecznicze

Owoc borówki czernicy – właściwości

Jak zawsze, rozpoczynamy od konkretów, czyli właściwości leczniczych. Na początek owoce borówki czernicy, które są wykorzystywane o wiele częściej niż liście. Głównym składnikiem odpowiedzialnym za właściwości lecznicze owoców borówki czernicy są garbniki, czyli grupa substancji działających przeciwzapalnie i ściągająco

Ha, ale co to oznacza? 

Najprościej mówiąc garbniki tworzą połączenia z cząsteczkami białek na skórze czy błonach śluzowych ”ściągając” je do siebie i wytwarzając tym samym taką jakby warstwę ochronną. (Pewnie nie raz zdarzyło Ci się pić zbyt długo parzoną herbatę, taką gorzkawą, która sprawiała, że w ustach robiło się “sucho” – to właśnie działanie garbników, które wykorzystuje się w leczeniu biegunek.)

Jak działa owoc borówki czernicy?

Według niektórych źródeł większe dawki naparów z borówki czernicy (ok. 5 szklanek na dobę) działają przeciwrobaczo – tu bym jednak uważał, bo jak przesadzisz z dawką to możesz się “zablokować”.

W przypadku pasożytów lepiej nie kombinować i udać się do lekarza, zwłaszcza jeśli sprawa dotyczy Twojego dziecka!

Świeże i suszone owoce wpływają korzystnie na wzrok ze względu na obecność związków o nazwie antocyjany. Wzmacniają małe naczynie krwionośnie w gałce ocznej i poprawiają mikrokrążenie.

Liść borówki czernicy – właściwości i działanie

Liście borówki czernicy też są bogate w garbniki, a napary z nich działają podobnie jak owoce.

Zastosowanie owoców i liści borówki czernicy

Świeże czy suszone owoce, a także odpowiednio przygotowane napary możesz zastosować w łagodzeniu biegunek różnego pochodzenia. Napary z liści stosujemy, podobnie jak owoce, jako środek przeciwbiegunkowy.

Więcej o biegunce znajdziesz tutaj:

Fajnie sprawdzą się też jako dodatkowe uzupełnienie terapii w przypadku problemów ze wzrokiem spowodowanych zaburzeniami w krążeniu w gałce ocznej, jaskrze czy zespole suchego oka.

Jako tradycyjny produkt leczniczy owoc borówki czernicy stosuje się też w dolegliwościach, takich jak uczucie ciężkości nóg czy przy tak zwanych pajączkach. 

Borówka czernica w kuchni

Nie możemy pominąć najważniejszego, czyli kulinarnego zastosowania świeżych owoców borówki. Ja dodaję je często do owsianki czy naleśników. Wedle uznania 🙂

Zrób to sam, czyli jak wykorzystać borówkę czernicę?

Świeże owoce borówki możesz zjeść same lub jako dodatek do innych potraw/dań, oczywiście wcześniej należy je umyć!

Z suszonych owoców możesz przygotować napar – wystarczy 1 łyżkę stołowa owoców zalać szklanką wrzącej wody i odstawić pod przykryciem około 15 min, ostudzić i gotowe.

Sklep

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w książce "Zdrowik"

KUP W SKLEPIE

Na co uważać z borówką?

Standardowo nie zaleca się stosowania borówki czernicy u kobiet w ciąży i karmiących piersią ze względu na brak badań na tej grupie. Odwarów i naparów nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią i dzieciom. Jednak kilka świeżych owoców do owsianki nie zaszkodzi, wszystko rozbija się o ilość.

Interakcje z lekami

Nie powinno się też łączyć owoców borówki z lekami przeciwzakrzepowymi i kwasem acetylosalicylowym, czyli popularną Polopiryną czy Aspiryną, bo może to zwiększyć ryzyko krwawień.

***

Jak wygląda borówka czernica?

gatunek: Borówka czernica (łac. Vaccinium myrtillus)
rodzina: wrzosowate (łac. Ericaceae)

Borówka czernica to mała krzewinka o drobnych listkach i różowo-zielonych kwiatach w kształcie beczułek. Jej owoce to granatowo czarne kuleczki z licznymi nasionami w środku pokryte niebieskawym woskowym nalotem.

Gdzie rośnie borówka czernica?

Borówka czernica popularnie występującej w lasach iglastych, na polanach czy torfowiskach – nie będziesz miał/a problemu z jej odnalezieniem 🙂

Co i kiedy zbieramy?

Z borówki czernicy pozyskuje się w zasadzie dwa surowce: dojrzałe owoce (Fructus Myrtilii), które możemy stosować świeże bądź suszone, oraz liście (Folium Myrtilii), choć te są mniej popularne.

Jak je pozyskać? Nie ma tu żadnej filozofii – po prostu idziemy do lasu (oczywiście wcześniej należy się odpowiednio zabezpieczyć przed kleszczami, komarami i innymi paskudami) i zbieramy. Chociaż z doświadczenia wiem, że samodzielne zbieranie jagód nie należy do najprzyjemniejszych na świecie, to warto spróbować, chociaż raz.

Jeśli ktoś nie wie jak wyglądają (ale myślę, że raczej nie ma takich osób) to lepiej nie zbierać ich samemu, możesz je kupić jako gotowy surowiec w sklepie zielarskim czy aptece. Ale skupmy się tu na samodzielnym zbiorze.

Na jagody możesz się wybrać od czerwca aż do września. Potem takie owoce albo zjadamy na świeżo, robimy soki, konfitury albo po prostu suszymy. Można to zrobić w piekarniku w temperaturze tak mniej więcej 50-60 stopni.

Młode liście borówki czernicy zbieraj od wczesnej wiosny do końca czerwca, a następnie suszymy.

Borówka czernica – czy możemy uprawiać ją samodzielnie?

Istnieje też opcja samodzielnej uprawy borówki w ogródku czy nawet na balkonie, jednak stanowi to pewne wyzwanie ze względu na spore wymagania glebowe.

Zdrowotności!

Pan Tabletka

P.S. A jeśli szukasz ziół na trawienie, to polecam Ci moje wpisy o cykorii podróżnik (klik!), mięcie pieprzowej (klik!) i kurkumie (klik!).

Źródła

  1. European Union herbal monograph on Vaccinium myrtillus L., fructus recens 
  2. Kohlmünzer, S., Farmakognozja. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, ss.249-251.
  3. Charakterystyka Produktu Leczniczego, Owoc Borówki Czernicy 1 g/g, zioła do zaparzania.

Udostępnij
Polub
Skomentuj

Zobacz również...

Wiedza

Jabłoń domowa i jabłko, czyli nasz owoc narodowy

Czytaj dalej
Wiedza

Lawenda wąskolistna jakiej nie znacie, czyli jej właściwości lecznicze

Czytaj dalej
Wiedza

Dziurawiec – czy działa przeciwdepresyjnie? I dlaczego nie lubi się ze słońcem?

Czytaj dalej
Wiedza

Tymianek pospolity w roli głównej: tymianek i podbiał oraz syrop z tymianku

Czytaj dalej
Wiedza

Malina właściwa – kiedy zbierać i jakie ma właściwości lecznicze?

Czytaj dalej